Društvo

Savez sindikata i Unija udruženja poslodavaca RS zadovoljni povećanjem plata

Savez sindikata i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske zadovoljni su realizacijom mjera predviđenih memorandumima o zajedničkim mjerama i politikama, koji su potpisani sa Vladom Srpske, prije svega kada je riječ o povećanju plata na osnovu smanjenja poreza.

Savez sindikata i Unija udruženja poslodavaca RS zadovoljni povećanjem plata
FOTO ATV

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izrazila je zadovoljstvo što će biti realizovana mjera da se svako rasterećenje rada odrazi na povećanje plata.

-Vlada je prihvatila da se odrekne dijela koji se odnosi na porez na lična primanja, odnosno na iznos do 500 KM. Taj dio poreza ide direktno na plate radnika rekla je Mišićeva nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, predstavnicima Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore Srpske.

Ona je rekla da ostaje otvoreno pitanje kako biti siguran da će poslodavci iz realnog sektora sprovesti zakonska rješenja kojima je ova mjera predviđena.

-Jedini način, a Ustavom i Zakonom o radu je tako i definisano, jeste da granski sindikati, predsjednici sindikalnih organizacija u preduzećima u realnom sektoru zajedno sa poslodavcima potpišu kolektivne ugovore i omoguće inspektoratu da kontroliše i sankcioniše nesavjesne poslodavce koji žele da dobru mjeru Vlade prigrabe za sebe – navela je Mišićeva.

Ona je najavila da će Vladi Srpske sutra biti predložen iznos najniže plate, čije povećanje očekuje do kraja godine.

Prema njenim riječima, kreće se i u izjednačavanje plata zaposlenih u obrazovanju i kulturi sa drugim budžetskim korisnicima, te očekuje da konačno bude dogovoreno i povećanje dužine primanja i iznosa naknade za nezaposlenost.

Pedsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Dragutin Škrebić kaže da poslodavac neće moći izigrati mjeru o povećanju plata jer je to zakonski riješeno, te ističe da će morati povećati plate za dogovoreni neoporezivi dio.

On je rekao da je smanjenje oporezivanja rada jedna od najvažnijih mjera, te podsjetio da su se poslodavci na to obavezali prilikom potpisivanja memoranduma.

-Radnik sa najnižom platom na godišnjem nivou dobiće nekih 360 KM, što nije zanemarljivo u ovako teškoj situaciji – rekao je Škrebić.

On smatra da i dalje treba raditi na povećanju plata, što se može postići smanjenjem obaveza, uvođenjem novih tehnologija i većom produktivnosti.

Škrebić je rekao da ljudi ne odlaze u inostranstvo samo zbog plata, odnosno da ih Srpska ne može zadržati samo platama, već realizacijom niza ostalih mjera.

On je dodao da Unija traži kontrolu poslodavaca koji zloupotrebljavaju instituciju najniže plate, te da se nadaju da će biti pronađen metod i za poslodavce koji dio plate isplaćuju posredstvom banke, a dio na ruke.

Prihvati notifikacije