Magazin

Savjeti zlata vrijedni: Evo kako da Božićna zvijezda cvjeta sve do proljeća

Božićna zvijezda je jedna od rijetkih dekorativnih biljaka koje cvjetaju zimi, pa se najčešće kupuje i poklanja u ovo vrijeme i oko predstojećih praznika.

Cvijeće Božićna zvijezda
FOTO: DOM NA KVADRAT/YOUTUBE/SCREENSHOT

Međutim, zbog grijanja i suvog vazduha u stanu i nedostatka sunčeve svjetlosti, ako se pravilno ne održava, brzo će propasti. Obratite pažnju i pri kupovini ovog cvijeta ukoliko želite nekog da obradujete, a i na to kako da ga njegujete ako ga već imate.

Da bi Božićna zvijezda ove zime bljesnula u punom sjaju u vašem domu, otkrivamo vam savjete iskusnih cvjećara zlata vrijedne.

Birajte zdrave cvjetove

Kupite biljku s tamnozelenim lišćem i zdravim cvjetovima jarkocrvene boje. Provjerite da li je dobro umotana kad je budete iznosili iz cvjećare, jer promjena temperature, čak i na nekoliko minuta, može da ošteti cvjetove i listove. Kada je donesete u kuću, ostavite je desetak minuta da odstoji, pa tek onda skinite celofan.

Pročitajte još

Držite na osvijetljenom mjestu

Stručnjaci preporučuju da do sredine januara Božićnu zvijezdu držite baš u blizini prozora. Važno je da biljka ne dodiruje hladno prozorsko okno, jer se ona, uglavnom u plastenicima, gaji na temperaturama od 15 do 25 stepeni. Ako želite da joj produžite cvjetanje, onda se potrudite da noću ne bude na temperaturi ispod 12 stepeni.

Pravilno zalijevanje

Zalijevajte je samo onda kad je zemlja potpuno suva, i to tako da voda prodre do tacne na kojoj se nalazi saksija. Višak vode prospite. Ako je zalijevate previše, donji listovi će početi da žute i propadaju, dok će u slučaju nedostatka vode početi da opadaju, prenosi Novosti Magazin.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije