Politika

Selak o spektakularnim bjekstvima zatvorenika “U okviru akademije školovati kadar za sudsku policiju i policiju u KPZ”

Lider SPS, Goran Selak, komentarisao je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj, s posebnim osvrtom na dva skorašnja bjekstva pritvorenih osoba iz institucija Srpske.

Goran Selak SPS
FOTO: SPS

Selak, koji je bio dugogodišnji rukovodilac u sistemu izvršenja krivičnih sankcija, ocjenio je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj kao zadovoljavajuće. 

– Sagledavajući nedavno bjekstvo iz suda u Banjaluci, najprije bih naglasio da korijen problema leži u činjenici da Sudska policija nije odgovorna izvršnoj vlasti, koja je operativnija i dinamičnija, već je Sudska policija pod direktnom kontrolom sudske vlasti, odnosno kod nas Vrhovnog suda Srpske, što je nezabilježen slučaj u regionu. Sudska policija bi trebalo da funkcioniše u okviru Ministarstva pravde, što bi sigurno dovelo do povećanja discipline i odgovornosti – izjavio je Selak.

Komentarišući bjekstvo kineskog državljanina iz KPZ Trebinje, lider SPS rekao je da se strogo mora voditi računa prilikom izbora rukovodilaca u specifičnim i bezbjednosno rizičnim ustanovama.

Pročitajte još

– Prije svega, potrebno je birati kompetentne ljude sa respektabilnim iskustvom u sistemu izvršenja krivičnih sankcija. Takođe, veća pažnja se mora posvetiti edukaciji osoblja u kazneno-popravnim ustanovama. Predložio bih da se u okviru Policijske akademije MUP obavezno i u svakoj klasi školuje određeni broj policajaca za potrebe sudske i policije kazneno-popravnih ustanova u Srpskoj. Na ovaj način postigla bi se unificiranost i adekvatna obučenost svih policijskih službenika – naglasio je Selak.

Na pitanje da prokomentariše navode Zukana Heleza da u Srpskoj postoje vojni kampovi za obuku paravojnih formacija, Selak je rekao da Helez govori neistine već duže vrijeme, te da je Republika Srpska apsolutno posvećena miru i primjeni Dejtonskog sporazuma, a da pojedini bošnjački političari hitno moraju napraviti otklon od ratnohuškačke retorike.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu