Društvo

SIMBOL UŽASA RATA U BiH Preminula majka koja je grlila sinovu lobanju (VIDEO)

Baka Dobrina Prodanović, nesrećna žena iz Srebrenice, čija slika sa sinovljevom lobanjom postala simbol sveg užasa rata u BiH, preminula je juče, saopštila je Boračka organizacija Opštine Bratunac. Ona će biti sahranjena danas u 13 sati na porodičnom groblju u Fakovićima.

SIMBOL UŽASA RATA U BiH Preminula majka koja je grlila sinovu lobanju (VIDEO)
Foto: @CrniSinke1/Twitter Screenshot

Dobrina je 1993. godine zastala pred zemnim ostacima svog stradalog sina, tačnije, pred njegovom lobanjom, pršljenom, tri rebra i lijevom lopaticom. Odmah je prepoznala po navlaci za zube da je to njen Živan, momak koji je ubijen sa 24 godine. Obgrlila je lobanju i zakukala.

Prepoznala sam mog Živana po navlaci za zube, uzela sam njegovu lobanju u šake i cvilila sve dok glas nisam izgubila, a oči mi pobijelile. Presudili su mi tog dana, ja sam u grobu već 23 godine – rekla je Dobrina u izjavi za medije 2016. godine.

Živan je stradao u selu Ratkovići kod Srebrenice, pošto su pripadnici armije BiH upali, palile kuće i ubijali ljude.

https://twitter.com/CrniSinke1/status/1196146802497449984?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1196146802497449984&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.srbijadanas.com%2Fvesti%2Fdrustvo%2Fpreminula-baka-koja-je-grlila-lobanju-sina-simbol-uzasa-rata-u-bih-pricala-je-da-je-dugo-u-grobu-2019-11-18

Selo, u kom je prije rata živjelo 338 Srba je opustilo, a majka nije mogla da smogne snage da se vrati na ognjište gdje je odgajala sina.

Do smrti je živjela kod Bratunca, piše Telegraf.

– Duša me strašno boli. Mogla sam umrijeti u selu, kuća spaljena, nema mi djeteta… Preklinjala sam da me sklone odatle, nisam mogla to da izdržim. Tugujem, sama sam. Plačem i samo plačem, oči mi se nisu još osušile. Izvadili su mi srce iz grudi, živim bez srca, bez mog Živana, ne znam ni kako sam živa – govorila je kroz plač.

Scroll Up