Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SIMBOL UŽASA RATA U BiH Preminula majka koja je grlila sinovu lobanju (VIDEO)

Društvo
Autor:

Foto: @CrniSinke1/Twitter Screenshot

Baka Dobrina Prodanović, nesrećna žena iz Srebrenice, čija slika sa sinovljevom lobanjom postala simbol sveg užasa rata u BiH, preminula je juče, saopštila je Boračka organizacija Opštine Bratunac. Ona će biti sahranjena danas u 13 sati na porodičnom groblju u Fakovićima.

Dobrina je 1993. godine zastala pred zemnim ostacima svog stradalog sina, tačnije, pred njegovom lobanjom, pršljenom, tri rebra i lijevom lopaticom. Odmah je prepoznala po navlaci za zube da je to njen Živan, momak koji je ubijen sa 24 godine. Obgrlila je lobanju i zakukala.

– Prepoznala sam mog Živana po navlaci za zube, uzela sam njegovu lobanju u šake i cvilila sve dok glas nisam izgubila, a oči mi pobijelile. Presudili su mi tog dana, ja sam u grobu već 23 godine – rekla je Dobrina u izjavi za medije 2016. godine.

Živan je stradao u selu Ratkovići kod Srebrenice, pošto su pripadnici armije BiH upali, palile kuće i ubijali ljude.

Selo, u kom je prije rata živjelo 338 Srba je opustilo, a majka nije mogla da smogne snage da se vrati na ognjište gdje je odgajala sina.

Do smrti je živjela kod Bratunca, piše Telegraf.

– Duša me strašno boli. Mogla sam umrijeti u selu, kuća spaljena, nema mi djeteta… Preklinjala sam da me sklone odatle, nisam mogla to da izdržim. Tugujem, sama sam. Plačem i samo plačem, oči mi se nisu još osušile. Izvadili su mi srce iz grudi, živim bez srca, bez mog Živana, ne znam ni kako sam živa – govorila je kroz plač.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO