Društvo

Sindikalci vide spas u SMANJENJU MARŽI: Gorivo ove godine poskupilo za 13, litar ulja za čak 29 odsto

Zbog nekontrolisanog i značajnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica i goriva, koji opterećuje kućne budžete velike većine građana Srpske, iz Saveza sindikata RS traže da za ove proizvode budu smanjene marže.

Sindikalci vide spas u SMANJENJU MARŽI: Gorivo ove godine poskupilo za 13, litar ulja za čak 29 odsto
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U Srpskoj su, naime, konstantno na snazi tiha poskupljenja pomenutih roba, koje građani moraju da kupuju, i to svakodnevno. Nažalost, najveći dio radničke klase i te kako osjeti svaki skok cijena, jer su im primanja takva da, kako bi sastavili od prvog do prvog, moraju da vode računa o svakoj marki.   

Međutim, dok cijene nekih namirnica bar jedan kraći period miruju, ostalih skaču nekontrolisano, odnosno bukvalno iz mjeseca u mjesec, i to u prilično značajnom iznosu.

Stalan rast

Primjera radi, od početka godine nije prošao nijedan mjesec da nije poskupilo ulje ili gorivo.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je litar ulja u januaru koštao 2,32, dok mu je cijena u junu bila 2,99 KM, što je više za skoro 29 odsto. Cijena ulja je, u ovom periodu, mjesečno u prosjeku išla za 13 feninga po litru.

S druge strane, litar goriva u Srpskoj u januaru je koštao 1,78, a u junu ove godine dvije KM, što je povećanje od 13 odsto.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Unazad godinu dana, odnosno od juna prošle do juna ove godine, litar goriva u RS poskupio je za oko 24 odsto, a litar ulja za čak 40 odsto.

Pročitajte još

Trenutno, ulje u pojedinim radnjama košta i preko tri, a goriva do 2,13 KM.

Poskupljenja opterećuju kućne budžete velike većine građana Srpske, s obzirom na to da je njihova platežna moć takva da, i bez njih, jedva mogu da zadovolje one najosnovnije životne potrebe. Bilo šta drugo, što izlazi iz okvira pukog preživljavanja, sebi teško mogu da priušte.

Nemaju ni za prehranu

Podsjetimo, sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u maju je koštala 1.930 maraka, od čega je trošak prehrane 742 KM, analiza je Saveza sindikata RS.

A podaci Poreske uprave RS pokazuju da je, od ukupnog broja zaposlenih, u martu za minimalac i ispod tog iznosa radio svaki osmi zaposleni, dok bezmalo polovina radničke klase svojim primanjima ne može da zadovolji ni trošak prehrane iz pomenute korpe.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Iz Saveza sindikata RS pozvali su Vladu RS da preispita Uredbu o ograničavanju marže, kako bi smanjenom maržom na veliko i malo ublažila nekontrolisana i izuzetno visoka poskupljenja osnovnih životnih namirnica, nafte i naftnih derivata. Naglašavaju da u posljednjih nekoliko mjeseci na tržištu imamo svakodnevna poskupljenja brašna i proizvoda od brašna, mlijeka i mliječnih proizvoda, masti i ulja, mesa i mesnih prerađevina.

– Riječ je o poskupljenjima proizvoda koji su neophodni za golu egzistenciju, dok plate radnika, te prosječna plata u RS, ne mogu da popune potrošačku korpu. Kako se već od jeseni očekuje novi talas poskupljenja osnovnih životnih namirnica, zbog rasta cijene žita na svjetskom tržištu, od Vlade RS zahtijevamo da maksimalno smanji marže. Iz budžeta su izdvojene destine miliona KM za podršku privrednim subjektima, što smo i mi podržali. Očekujemo da se na isti način pomogne građanima, odnosno radnicima Srpske, kako bi imali što manje posljedica po kućni budžet i kako bi se zaustavilo dodatno urušavanje ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenih – poručuju iz Saveza sindikata RS.

Formiranje cijena

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS ranije su rekli za Srpskainfo da trgovci i proizvođači na teritoriji Srpske formiraju cijene robe i usluga slobodno prema uslovima tržišta, osim za proizvode sadržane u Uredbi o ograničavanju marži u prometu robe.

Ovom uredbom su obuhvaćeni proizvodi koji spadaju u osnovne životne namirnice – so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, margarin, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hrana za dojenčad i za bebe i lijekovi.

Prihvati notifikacije