Svijet

"Situacija nije za smirivanje, već za rješavanje" Hrvatske bolnice zbog velikog duga veledrogerije ostale i bez onkoloških lijekova

Hrvatske veledogerije već neko vrijeme ne isporučuju lijekove bolnicama zbog ogromnog duga, a iz vlade pokušavaju da umire situaciju, tvrdeći da će problem biti rješen uskoro, piše zagrebački Jutarnji list.

"Situacija nije za smirivanje, već za rješavanje" Hrvatske bolnice zbog velikog duga veledrogerije ostale i bez onkoloških lijekova
FOTO: Đ. KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA

Ukazuje se da je nestašica lijekova u bolnicama postaje sve veći problem nakon što su veledrogerije zbog ogromnih dugova obustavile isporuku.

Ministarstvo zdravstva, odnosno vlada, nisu u proteklih desetak dana uspjeli da se dogovore sa veledrogerijama o plaćanju duga koji iznosi 6,5 milijardi kuna.

Ivan Klobučar, šef Oktal Pharme, jedne od hrvatskih veledrogerija, za N1 je rekao da imaju ogroman pritisak iz bolnica.

– Zovu nas zamjenici direktora, pomoćnici ili šefovi odeljenja, traže da im dostavimo određene lijekove. Mi smo jasno i glasno rekli da to više nismo u stanju zbog ogromnog duga koji postoji – rekao je Klobučar i dodao da je riječ i o akutnim terapijama za onkološke bolesnike, koji moraju redovno da primaju lijekove.

Upozoro je da je pitanje trenutka kada će, kako je rekao, negde eksplodirati jer ljudima, ako su bolesni, to je naravno najveći problem u životu.

Situacija, ističe, nije za smirivanje, nego za rješavanje.

Prihvati notifikacije