Biznis

SKOČILE CIJENE ZLATA I SREBRA Najdragocjeniji metal košta kao i 2013. godine

Spot cijene zlata i srebra uzletjele su juče usljed pada prinosa na državne obveznice i prodaje akcija na otvaranju berze na Volstritu.

SKOČILE CIJENE ZLATA I SREBRA Najdragocjeniji metal košta kao i 2013. godine
FOTO: PROFIMEDIA

Najdragocjeniji metal poskupio je na 1.501,36 dolara za finu uncu, koliko je posljednji put vrijedeo još 2013. godine. Istovremeno, srebro je dostiglo 17,01 dolar po unci po prvi put za skoro 13 mjeseci.

Analitičari Goldman Saksa predviđaju da će cijena zlata dostići čak 1.600 dolara za uncu u narednih šest mjeseci zbog trgovinskog rata SAD i Kine, jer se taj plemeniti metal smatra sigurnom lukom za kapital u kriznim vremenima.

U Njemačkoj je ubrzan tempo pada industrijske proizvodnje u junu na 5,2 odsto, najviše od novembra 2009.

Jučerašnji statistički podaci izazvali su strah od moguće recesije pošto je Bundesbanka već upozorila da će se najveća privreda Evrozone možda u drugom kvartalu naći u toj situaciji.

Kao posljedica trgovinskog rata Sjedinjenih Država i Kine i poremećaja valutnih kurseva, centralne banke Novog zelanda, Indije i Tajlanda danas su srezale kamatne stope i iznenadile tržišta, a predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da Federalne rezerve moraju da snize cijenu pozajmljivanja novca “brže i jače”.

(Bankar.me)