Politika

"Školski primjer politički dirigovane odluke" Dodik o odluci Ustavnog suda BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odlukom o privremenom stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske Ustavni sud BiH po hitnom postupku, izrekao privremenu mjeru iako za istu nije naveo nijedan konkretizovani pravni ili činjenični razlog.

Milorad Dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je istakao da je ovakvom mjerom Ustavni sud BiH suštinski prejudicirao konačnu odluku u tom predmetu i očigledno postupio po nalogu Kristijana Šmita, kako bi “pravno pokrio” njegovu nepravnu odluku, odluku osobe koja u BiH ima status stranca u privatnom svojstvu, bez ikakvih ovlaštenja.

– Privremena mjera koju je danas izrekao Ustavni sud je školski primjer politički dirigovane odluke koja se ne bavi pravom nego politikom, koja Zakon privremeno stavlja van snage pod smiješnim i nepravnim izgovorom “zato što se radi o složenom pitanju” i paušalnom i ničim potkrijepljenom i obrazloženom tvrdnjom da njegova primjena može nanijeti nenadoknadivu štetu – pojasnio je predsjednik Srpske.

Pročitajte još

On je naglasio da takav pravni argument “složeno pitanje” i paušalizacija nanošenja nenadoknadive štete predstavlja ismijavanje Ustava BiH i prava uopšte, odnosno predstavlja upravo ono što Ustavni sud BiH i jeste – mjesto na kome odlučuje politika, a ne pravo i koje od BiH pravi smiješnu državu.

– Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH nema svoju imovinu, imovina pripada entitetima, odnosno Republici Srpskoj. To je potpuno jasno svakom sa makar i površnim poznavanjem prava kada pročita Ustav BiH – rekao je Dodik.

Podsjetivši da Ustav BiH jasno i eksplicitno propisuje da BiH pripada samo onom što je eksplicitno propisano u Ustavu, odnosno jednako tako eksplicitno i izričito predviđa da sve ono što nije predviđeno Ustavom kao nadležnost BiH pripada entitetima, Dodik je poručio u izjavi da se to nije i neće promijeniti, niti će Republika Srpska ikada na to pristati kakve god odluke donosio Ustavni sud BiH.

Ustavni sud BiH donio je danas odluku o privremenoj suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj, do donošenja konačne odluke.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije