Kolumne

Moguća BiH

Bosna i Hercegovina je ipak moguća država.

Slobodan Popadić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Moguća je kada za državu kupujete zgradu od kuma ili dvorskog tajkuna, kada imenujete svoje direktore i ministre; moguća je kada povećavate budžet i platu svima na nivou BiH, kada iz budžeta uzimate pare za putovanja, iće i piće; moguća je kada mjesečno dobijete 7.000 KM, a niste krivi ni za šta, kada se vozite u državnoj limuzini od 300.000 KM; moguća je kada od lokalnog nitkova i sitnog kradljivca postajete uvaženi funkcioner; moguća je kada glasate za kriminalizaciju klevete, ukidajući stečenu slobodu govora, kada potrošite više od 50 miliona maraka na desetak dana tenisa, kada partijskom šefu nezakonito dajete automobil Vlade RS…

BiH je moguća kada je vi probrani čerupate kao ostarjelu kokoš.

Bosna i Hercegovina nije moguća kada trudnicama treba obezbijediti besplatne prenatalne testove, kada se treba suprotstaviti Hrvatskoj da na granici gradi deponiju nuklearnog otpada, kada stanovništvo treba obeštetiti od prirodnih katastrofa, kada plate prosvjeti i ostalima kasne zbog vraćanja vašeg predizbornog duga; nemoguća je kada treba ukinuti akcize na gorivo i PDV na bebeću hranu, kada omladini treba ponuditi razlog da ostanu na svom ognjištu, kada treba odati počast svim žrtvama koje je pobila vaša politika.

Nemoguća je kada neki tužilac počne da čačka ratnog profitera.

Sve ostalo su dimne zavjese, PR igranke za neuki kratkopamteći narod, niskobudžetna predstava za sirotinju koja jedva čeka da se odmakne od sopstvenog jadnog života i da gleda novi rijaliti o raspadu BiH, nepriznavanju Ustavnog suda BiH i Šmita, nezavisnoj Srpskoj, unitarnoj BiH, naročito o zaključcima Narodne skupštine.

Nema zaključka koji nije bio na mjestu i nema zaključka koga Milorad Dodik nije pogazio. Ovaj put je pod noge bacio stav vladajućih poslanika plus dijela opozicije da u Sarajevu nema priče ni o čemu drugom prije nego što se usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH. Kao i uvijek, kada Dodik pljune, slijedi oko 12 sati tišine, u kojoj se smišlja strategija laganja javnosti i botovanja po društvenim mrežama. A onda slušamo o „političkom Ronaldinju“, čovjeku koji „zna tri koraka unaprijed“, o lideru svih lidera.

Tačno, on unaprijed zna da će odustati od svega ako će mu to obezbijediti ostanak na vlasti. On zna da u Narodnoj skupštini niko ne misli svojom glavom. On zna da svaki tender ima svoju političku krizu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije