Politika

Bećirović o Dodiku: Visoki predstavnik mora sankcionisati njegove odluke ili podnijeti ostavku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine,  Denis Bećirović, razgovarao je sa ambasadorkom Francuske u BiH Kristin Toudik o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije zemlje.

Denis Bećirović
FOTO: PREDSJEDNIŠVO BIH

Bećirović je ukazao ambasadorki da je Milorad Dodik više puta javno izjavio da je njegov cilj velika Srbija i da ima konkretan plan za razbijanje države Bosne i Hercegovine.

– Današnji napad organa Republike Srpske na Ustavni sud BiH predstavlja brutalni udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Od Francuske i drugih svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma očekujem da konkretnim potezima zaštite Dejtonski mirovni sporazum – rekao je Bećirović.

On je ambasadorki predstavio Bijelu knjigu o antidejtonskim aktima Republika Srpska (2021-2023) i naglasio da Evropska unija treba što prije zaustaviti predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, koji svojim separatističkim potezima ugrožava mirovni proces u Bosni i Hercegovini.

Poručio je da Dodik ne može biti iznad Ustavnog suda BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine i da Zapad ne smije više tolerisati njegovo pravno nasilje.

Pročitajte još

Bećirović je istakao da je institucija visokog predstavnika na istorijskoj prekretnici i da aktuelni visoki predstavnik mora u najkraćem roku sankcionirati rušioce Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Ako to ne uradi treba podnijeti neopozivu ostavku i omogućiti da na njegovu poziciju dođe osoba koja će štititi Dejtonski mirovni sporazum. U slučaju da ne sankcioniše Dodika i njegove sljedbenike aktuelni visoki predstavnik nema više nikakvo pravo da donosi bilo kakve odluke koje se odnose na Federaciju BiH – kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ambasadorka je naglasila da je Republika Francuska opredijeljena za daljnju podršku Bosni i Hercegovini, a posebno kada su u pitanju reformski procesi i jačanje stabilnosti u ovom dijelu Evrope, te da se na tom putu može računati na nastavak francuske podrške, piše N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije