Politika

Dodik o situaciji u BiH "Srpskoj bi značio stav Srbije da Šmit nije imenovan u skladu sa procedurama"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da bi Srpskoj značio stav Srbije da Kristijan Šmit nije imenovan u skladu sa procedurama jer bi u tom slučaju imala daleko veću snagu.

Sastanak vladajuće koalicije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je naveo i da Republika Srpska na predstojećoj zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije želi da vidi da li sa Srbijom, odnosno sa njenom Vladom, može da izgradi zajednički stav da Kristijan Šmit nije imenovan u skladu sa procedurama i od strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

– Da potvrdimo da Srbija nije dala saglasnost, da Srpska nije dala saglasnost, da on nije biran, nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti i nema legitimitet visokog predstavnika. To bi veoma značilo našoj političkoj borbi u Srpskoj i na nivou BiH i bio bi nama značajan iskorak – rekao je Dodik za RTS.

Time bi, dodao je, bilo bi potvrđeno činjenično stanje koje je neophodno.

– Mi ćemo se dogovoriti da vidimo i da i anketiramo i druge šta misle o tom pitanju da li je on izabran ili ne -istakao je Dodik i podsjetio da je Srpska usvojila zakon da ne primjenjuje odluke Ustavnog suda BiH i Šmitove odluke.

Milorad Dodik
FOTO: SRNA

Dodik je napomenuo da strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma biraju visokog predstavnika, a Savjet bezbjednosti UN ga potvrđuje, ali da se ni jedno ni drugo nije desilo.

Komentarišući deklaraciju o zaštiti Republike Srpske, koja bi trebalo da bude usvojena na jesen, Dodik je rekao da u Republici nikada nije bile veća homogenizacija nego sada, i to ljudi koji rade na odgovornim mjestima i u Srpskoj i u zajedničkim institucijama.

– Jedinstveni smo u tome da sve ovo čine i rade u cilju da nam otmu imovinu – rekao je Dodik.

On je podsjetio da u Ustavu BiH piše da sve što njime nije izričito dato pripada entitetima i da je imovina precizno data u ruke Republici Srpskoj koja je provela privatizaciju državnog kapitala na svojoj teritoriji.

Kada je riječ o budućnosti BiH i Republike Srpske, Dodik je rekao da nema smisla da Srpska živi u BiH kakvu oni žele da izgrade, već se bori protiv toga, te naglasio da Republika Srpska neće odustati od sebe, ali veoma brzo i lako može odustati od BiH.

– Ako se Srpskoj pruži imalo šanse da odustane od BiH, mi ćemo od nje odustati – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da od ove generacije Amerikanaca kao što je Gabrijel Eskobar koji javno kaže da sve radi u korist samoproglašenog Kosova i Prištine, ne može očekivati promjena, ali da će srpski narod izdržati u uvjerenju da treba da opstane i da se bori za svoju slobodu.

– Ako nam dopustite da budemo u BiH u skladu sa pravima koja imamo po Dejtonu, mi ćemo ostati u BiH. Ako nam ne dopustite, šta da radimo, da aplaudiramo svom uništenju? Kako je to moguće? Ovdje ne stanuje narod tog karaktera. Srbi ovdje nisu takvi i neće to uraditi. Kao ni oni naši na Kosovu – rekao je Dodik.

On je podsjetio na pozive Srpske da se svi vrate na Dejtonski sporazum, da se raščiste stvari o tome.

Dodik je podsjetio da je čak i Ustavni sud preuzeo obavezu da sudi u predmetima redovnim sudova, te zapitao da li je iko igdje čuo da Ustavni sud presuđuje kao vrhovni sud na bazi redovnih sudova.

On je napomenuo da je srpski narod stradao u prošlom vijeku, najviše u procesu raspada bivše Jugoslavije, jer je imao iluzije o bratstvu i jedinstvu, koja je posijala štetu za srpski narod i još se nije postavio na prave osnove i temelje svog identiteta.

Pročitajte još

On je dodao da se stvari mijenjaju, te podsjetio na ranije zapadni službenici napravili karijere na narativu da je Srbija loša, da su Srbi zločinci, ali da je njihova politička i biloška priča prolazi.

– Srpski narod ovdje ostaje, odbranio je svoje pravo na identitet i treba i dalje da ga brani. Zato nam niko ne može da zabrani da radimo zajedno – rekao je Dodik.

Što se tiče Ustavnog suda BiH, Dodik je podsjetio da je taj sud donio sam neka pravila svog ponašanja, čime je već prekršio Ustav, prenebregavajući pitanje konstitutivnosti.

– Pokušao je da nešto isfolira. Kvorum za odlučivanje traži prisustvo svih, a u odlučivanju ne, nego je potrebna prosta većina od pet sudija. A u 99 odsto odluke tog suda su protiv Srpske i to donose tri stranca i dva muslimana. Kad je god nešto protiv Srpske, to ide kao besprekorna većina – napomenuo je Dodik.

On je rekao da Srpska nije napravila akciju, nego je reagovala na tu činjenicu da je Ustavni sud bez prisustva Srba promijenio pravila i rekao da ne mora Srbin da učestvuje u kvorumu, ne u odluci.

Dodik je podsjetio da jedino tijelo koje može na nivou BiH da donosi zakone je Parlamentarna skupština, da nigdje ne piše da to radi visoki predstavnik, a u Republici Srpskoj to je Narodna skupština

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu