Kultura

Sloboda podsjetila na riječi VELIKOG GLUMCA i zastajemo kod SVAKOG SLOVA (FOTO)

Danas se obilježava druga godišnjica smrti čuvenog srpskog glumca Nebojše Glogovca. Imao je 48 godina kada je izgubio borbu sa rakom pluća. Bilo je teško prihvatiti činjenicu da na filmskom platnu nikada više nećemo vidjeti Bogdana Bilogorca iz “Ubistva sa predumišljajem”, Kaju iz “Nebeske ulice”.

Sloboda podsjetila na riječi VELIKOG GLUMCA i zastajemo kod SVAKOG SLOVA (FOTO)
FOTO: E-STOCK/IVAN DOBRIČIĆ/RAS SRBIJA

Ništa ne može da pobijedi blistave uloge koje je Glogovac ostavio iza sebe. Bio je briljantan u glumi, ali on “nije bio samo glumac” kao da ovo i samo po sebi nije časna titula.

Nebojša je bio i filozof koji je živio ono što je i pričao.

Na važnu rečenicu Nebojše Glogovca podsjetila nas je danas glumica Sloboda Mićalović Ćetković, njegova prijateljica i kuma.

View this post on Instagram

🌈🌈🌈😇

A post shared by Sloboda Micalovic (@sloboda_micalovic_boba) on

Rečenica glasi: “Uvijek treba biti dobar. Bez obzira da li će vam se neko zahvaliti ili ne, pamtiti ili ne, da li će vam uzvratiti ili ne”.

A evo kako publika uzvraća na njegove riječi:

“Veliki Nebojša Glogovac”, “Nikada ga neću zaboraviti!!! Vrijeme prolazi, ali lijepa sjećanja ostaju u meni dok živim, jer je ostavio isuviše dubok trag u životu!!! Neka mu je vječna slava i hvala”, “Koliko neki ljudi nedostaju”.

Nebojša Glogovac rođen je 30. avgusta u Trebinju. Sa porodicom je jedno vrijeme živeo u Opovu, a onda su se preselili u Pančevo gdje je glumčev otac Milovan služio kao prota.

Po ocu svešteniku bio je iz Dramiševa, a po majci krojačici Mileni Glogovac iz Nevesinja.

Foto: Z. Lončarević/RAS Srbija
Foto: Z. Lončarević/RAS Srbija

Tokom osnovne škole Nebojša koji je rastao uz osam godina mlađu sestru Bojanu, pohađao je i muzičku školu, odsjek za klarinet. Nakon završetka Gimanzije u Pančevu (“Uroš Predić”), upisao je FDU u Beogradu.

Još tokom studiranja je postao stipendista Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U Predstavi “Velika pljačka” Dejana Miljača započeo je karijeru.

Prvu ulogu na malim ekranima zabilježio je 1987. u seriji “Bolji život” gde je glumio druga Slobodana Bobe Popadića (Dragana Bjelogrlića). Njegova prva filmska uloga bila je u drami “Raj” Petra Zeca.

Između početaka i 2018. stale su uloge koje spadaju u najznačajnije role domaćeg filma: “Kad porastem biću Kengur”, “Ubistvo sa predumišljajem”, Munje”, “Klopka”, “Južni vetar”….

Više puta je odbijao uloge u inostranim filmovima jer ih je smatrao uvredljivim za srpski narod.

Ostvario je 43 filmske i televizijske uloge i 19 televizijskih uloga. Glumio je u pet kratkih filmova kao i u pojedinim dokumentarnim ostvarenjima.

Dobio je 2018. glavnu ulogu u filmu “Otac” Srdana Golubovića koja je kasnije pripala Goranu Bogdanu.

Nebojša Glogovac bio je oženjen Minom Glogovac, slikarkom i docentom na predmetu Slikarske tehnike na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu, sa kojom je dobio sinove Gavrila i Miloša.

Sa drugom suprugom Milicom Šćepanović, joga instruktorkom i bivšom novinarkom, dobio je kćerku Sunčicu.