Politika

SLUČAJ "DOBROVOLJAČKA" U utorak Ganić i devetorka izjašnjavaju se o krivici

Ejup Ganić i još devet lica optuženih u predmetu "Dobrovoljačka" izjasniće se o krivici 12. jula, potvrđeno je Srni iz Suda BiH.

Dobrovoljačka ulica, kombi
FOTO: RTRS/YOU TUBE/SCREENSHOT

Osim Ganića, optužnica tereti Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku.

Sud BiH potvrdio je 12. maja optužnicu Tužilaštva BiH koja ih tereti da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni se terete i da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu spriječili ni kaznili izvršioce, te pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Pročitajte još

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopšteno da se optužnica odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Tužilaštvo BiH zajedno sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH, kao i MUP-om Republike Srpske, sprovelo je temeljnu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svjedoka ovog događaja, među kojima su preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj učesnika događaja.

Uz optužnicu je predloženo saslušanje 277 svjedoka i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Ročište o izjašnjenje o krivici zakazano je za 12.00 časova.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu