Politika

PREDMET "DOBROVOLJAČKA" Alispahić rekao da je pročitao optužnicu, ali da je nije razumio (FOTO)

Ejup Ganić i ostalih devet optuženih za zločine u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine u Sarajevu izjasnili su se na današnjem ročištu da nisu krivi.

PREDMET "DOBROVOLJAČKA" Alispahić rekao da je pročitao optužnicu, ali da je nije razumio (FOTO)
FOTO: RTRS/YOU TUBE/SCREENSHOT

Optuženi Bakir Alispahić rekao je tokom ročišta da je optužnicu pročitao nekoliko puta, ali da je nije razumio.

Sudija Braco Stupar rekao je da su svi optuženi dobili optužnice na koje su imali pravo prigovora i da je sve priložene prigovore Sud BiH odbio.

Stupar je najavio da bi glavni pretres u predmetu “Dobrovoljačka” trebalo da bude zakazan u roku od 60 dana.

-Optuženi se terete za krivično djelo ratnih zločina protiv civilnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, ratnih zarobljenika i protivpravno ubijanje i ranjavanje -napomenuo je Stupar.

Stupar je napomenuo da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za Dobrovoljačku 26. aprila i da ju je Sud potvrdio 12. maja.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
FOTO: RTRS/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: RTRS/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: RTRS/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: RTRS/YOU TUBE/SCREENSHOT

Po izlasku iz sudnice medijima se obratio Asim Crnalić, advokat trećeoptuženog Hamida Bahte, koji je rekao da se “onaj ko je napadnut ima pravo braniti i u principu, onaj koji se brani, rijetko čini zločine”.

Crnalić je naveo da je ovdje takva situacija da ne postoje okolnosti iz kojih se može zaključiti da su zločini počinjeni.

-Oni koji ne vjeruju, nek pogledaju šta je rekao general /Milutin/ Kukanjac- naveo je Crnalić.

Na najavu sudije da će glavni pretres biti održan u roku od 60 dana, Crnalić je rekao da je to minimalan rok, ali da očekuje da će to više trajati.

Na pitanje da li smatra da je ovo politički motivisan proces, Crnalić je odgovorio da ne bi ulazio u tu sferu, ali da gotovo nikada ne tvrdi da je neki postupak politički motivisan.

-Ja sam pravnik i kada neko kao pravnik govori o tome da je optužnica politički motivisana, onda praktično pokazuje da nema argumenata za odbranu- rekao je Crnalić.

Pročitajte još

Crnalić je naveo da u Hagu u vezi sa ovim predmetom nisu našli elemente za progon i da činjenica da je već jednom obustavljen postupak samo po sebi dovoljno govori s kakvom težinom dokaza Tužilaštvo raspolaže.

Crnalić se osvrnuo i na nova vještačenja u kojima se navodi da Alija Izetbegović nije bio zarobljenik.

-To je sad jedno posebno pitanje i dopustite mi da pređutim svoju ocjenu tog vještačenja- rekao je Crnalić.

Osim Ganića, optužnica tereti Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku.

Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH koja ih tereti da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na kolonu vojnika bivše JNA, koja je bila pod pratnjom UN.

Optužnicu ih tereti da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni se terete i da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu spriječili ni kaznili izvršioce, te pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina. Najavljeno je da će tokom suđenja biti saslušano 277 svjedoka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu