Politika

Od čestitki do “Putinovog kurira”: Dodik se u Crnoj Gori sastao samo sa “srpskim faktorom”, zašto su i dalje HLADNI ODNOSI Banjaluke i Podgorice

Počelo je ovako, 2. aprila 2023. godine: “Čestitam Jakovu Milatoviću izbor za predsjednika Crne Gore. Nadam se da će Crnu Goru voditi putem napretka i prosperiteta i da ćemo u duhu dobrosusjedskih odnosa uspješno sarađivati na korist građana i Crne Gore i Republike Srpske”.

Od čestitki do “Putinovog kurira”: Dodik se u Crnoj Gori sastao samo sa “srpskim faktorom”, zašto su i dalje HLADNI ODNOSI Banjaluke i Podgorice
FOTO: ATV BL/FACEBOOK/SCREENSHOT

Nastavilo se ovako, 31. oktobra 2023: “Upućujem najsrdačnije čestitke novoizabranom premijeru Crne Gore Milojku Spajiću uz nadu da će Vlada Crne Gore pod njegovim vođstvom ostvariti odlične rezultate za građane Crne Gore. Nadam se nastavku i unapređenju dobrih odnosa Crne Gore i Republike Srpske”.

Završilo se ovako, 27. februara 2024. godine: Predsjednika Republike Srpske u Crnoj Gori nisu ugostili ni Milatović ni Spajić. Jedini crnogorski zvaničnik sa kojim se sastao predsjednik Republike Srpske bio je šef crnogorskog parlamenta, Andrija Mandić. Doduše, ni Milatović ni Spajić nisu izgovorili ni jednu ružnu riječ zbog Dodikovog dolaska u njihovu zemlju, a Dodik je poslao poruke dobrosusjedskih odnosa i podržao evropski put i Crne Gore i BiH.

Zato su opozicionari i politički analitičari u Crnoj Gori Dodika dočekali na nož nazivajući ga “Puntinovim kurirom” koji, navodno, u tu državu donosi “Putinove poruke njegovim saveznicima”. Očigledno njihove pristalice su predsjednika RS dočekale s “probosanskim” trasparentima i porukama da nije dobrodošao, na šta im je Dodik uzvratio podižući tri prsta.

FOTO: RTRS VIJEST/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: RTRS VIJEST/FACEBOOK/SCREENSHOT

Tako su, u veoma kratkom roku, odnosi između zvanične Podgorice i Banjaluke opet u fazi “hladno” nakon, makar prividnog otopljavanja poslije pada višedecenijskog režija Mila Đukanovića i DPS.

Igor naslutio

Da se nešto iza brda valja dalo se naslutiti prije nekoliko dana, kada je Dodikov sin Igor, inače jedan od sekretara SNSD, na X prozvao upravo Spajića. I to nakon što mu je prigovorio pomoć u organizaciji stranke u Crnoj Gori.

Potpuni gubitak identiteta i stavova za koje se zalagao. Kada s tobom rukovode dve strane ambasade, a ne narod, sigurno se neće dobro završiti… Raduje me činjenica da s nama niko ne upravlja kao sto je to slučaj u Crnog Gori – napisao je Dodik.

Šta se desilo, ko je kriv i koji su razlozi? Jesu li nas zavadile “dvije strane ambasade” kako tvrdi Dodik mlađi?

Krivokapić, Abazović, Spajić

Profesor geopolitike Srđan Perišić ocjenjuje da između Banjaluke i Podgorice nikada nisu bili razvijeni politički odnosi, ni za vrijeme Mila Đukanovića. Dodaje da su očekivalo da se to promijeni nakon litija i sa vadama Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića.

-Od njih je to zavisilo, Banjaluka se nudila da otpočnu ti konačni odnosi između RS i CG. Međutim, ni vlade Krivokapića, ni Abazovića nisu se kretale u tom pravcu. Štaviše, i jedna i druga vlada su iznele stav da je u Srebrenici počinjen navodni genocid što je praktično zaustavilo želju Srba u obje države da dođe do uspostavljanja političkih i svakih drugih odnosa – kaže Perišić za Srpskainfo.

srdjan perišić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kako kaže, druga dimenzija u odnosima Srpske i Crne Gore je spoljni faktor.

-Nažalosot, sve vlade i nakon Đukanovića su vlade koje se potčinjene zapadnom faktoru. Ne zaboravite da je Crna Gora članica NATO. Velika Britanija ima najveći uticaj na Vladu Crne Gore. Milatović i Spajić se kreću u tim aršinima koje je Velika Britanija, ispred NATO, a time i SAD i EU, zadala Crnoj Gori. To je da u BiH može samo da ima partnera u Savjetu ministara i eventualno u Predsjedništvu. Zato ne žele da prime Dodika. Dodik i delegacija RS ustvari su imali susret samo sa srpskim faktorom u Crnoj Gori, nažalost. Tom faktoru ne pripadaju ni predsjednik ni premijer Crne Gore – zaključuje Perišić.

Drastično “skočio” broj Srba na popisu

Kada je riječ o “srpskom faktoru”, kako nezvanično saznajemo, nedavni popis stanovništva u Crnoj Gori pokazao je da je razlika u broju Crnogoraca i Srba veoma mala. To će, kako tvrde naši izvori, veoma brzo dovesti i do popravljanja političkog položaja Srba u toj zemlji. Na ljeto slijedi rekonstrukcija crnogorske Vlade u kojoj se Srbi nadaju većem vroju ministara i potpredsjedniku Vlade.

Pročitajte još

Pavićević: Greška što su izbjegli sastanak

Doktor političkih nauka Vladimir Pavićević smatra veoma dobrim i važnim to što je predsjednik Republike Srpske u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Takvih posjeta, dodaje Pavićević, treba da bude sve više, komunikacija uvijek treba da teče i ova posjeta je dio potrebe da se unapređuje komunikacija između Podgorice i Banjaluke.

Vladimir Pavićević
FOTO: BN TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

-Dodik se sastao sa predsjednikom crnogorske skupštine Andrijom Mandićem, ali ne i sa predsjednikom i premijerom Jakovom – Milatovićem i Milojkom Spajićem. Oko toga su dvije napomene posebno važne. Prvo, greška je Milatovića i Spajića što i sami nesu ugostili predsjednika Republike Srpske. Takav susret i razgovor može samo da vodi dobru i progresu svih. Koristilo bi da se pitaju obojica šta je bila prepreka za organizovanje i tih susreta. Drugo, odavno je u Crnoj Gori tema da je upravo Dodik pomagao i podržavao Spajićev i Milatovićev Pokret Evropa sad dok je taj pokret još bio u povoju. Ali je ostalo nejasno zašto takav odnos možda i uzajamne podrške nije opstao do danas. O tome bi mogli sva trojica ponešto da javno saopšte – kaže Pavićević za Srpskainfo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije