Društvo

Sluti na dugu i oštru zimu: Žena izašla u dvorište, a onda je zadesio prizor u koji nije mogla da povjeruje (FOTO)

Iako je juče počela jesen i sa sobom donijela pad temperature i kišu, u čačanskom naselju Loznica u dvorištu porodice Lukić procvjetala je višnja kao da je proljeće u punom jeku.

Behar na drvetu
FOTO: RINA

To stablo višnje posadili smo prije oko pet godina. Iako je niska i mala, ona svake godine bude puna roda. Sa jednog drveta svake godine bude toliko višanja da možemo napraviti oko 20 litara soka i deset tegli slatkog. To je prosto nevjerovatno koliko je to drvo izdašno – rekla je Borislava Lukić, domaćica koja najviše vodi računa o tom stablu.

Behar
FOTO: RINA

Ona dodaje da su svi ukućani ostali nijemi na prizor cvjetalog drveta kad mu vrijeme nije i dodaje da su komšije dolazile da se lično uvjere, jer nisu mogle da vjeruju da se tako nešto desilo krajem septembra.

– Kad sam vidjela da je višnja cvjetala, nisam mogla da vjerujem. Pretpostavljam da je cvjetala zbog izuzetno toplog septembra. Nadam se da se ovo neće odraziti na rod naredne godine – kaže Borislava i kroz smijeh dodaje da je ovo možda jedan od dokaza klimatskih promjena.

Pročitajte još

Slična situacija desila se i u okolini Požege kada je u domaćinstvu Filipovića procvjetala trešnja.

– Mnogo smo se iznenadili kada smo vidjeli bijeli cvijet trešnje na skoro ogoljeloj krošnji. Na trenutak smo pomislili da dolazi proljeće, a u stvari došla nam je jesen, svake godine nas priroda sve više iznenađuje – kaže Miladin Filipović iz požeškog sela Gorobilje, piše Blic.

Prema narodnom vjerovanju ovakva pojava nagoviještava oštru i dugu zimu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu