Društvo

Smijemo li raditi na CRVENO SLOVO: Vladika Grigorije riješio vječitu dilemu među vjernicima

Među vjernicima postoje razna vjerovanja koja svoje utemeljenje nemaju u crkvenim učenjima, a vladika Grigorije na društvenim mrežama često govori baš o običajima koji su usvojeni kao vjerska učenja, a zapravo su zablude nastale prenošenjem sa koljena na koljeno, a miješanjem narodnih, vjerskih uvjerenja i običaja.

Vladika Grigorije o neuspjehu reprezentacije Srbije u Kataru
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RINGIER

Jedna od dilema koju je razriješio jeste ona u vezi sa obavljanjem kućnih poslova na crkvene praznike, odnosno kada je crveno slovo u crkvenom kalendaru.

– Često dobijam pitanja da li se smiju obavljati kućni poslovi na crkvene praznike. Da li se smije uključiti veš-mašina, počistiti stan, opeglati odjeća? Odgovor glasi: da, smiju. U većini slučajeva, uvjerenje da se ne smiju obavljati kućni poslovi na crveno slovo proizlazi iz sujeverja, a ne iz istinskog poštovanja prema svetitelju ili prazniku koji se tog dana proslavlja – započeo je izlaganje vladika Grigorije.

Napominje dalje da vjera ponašanje u skladu sa Božjim zapovijestima nema veze i nikad neće imati sa pranjem veša ili usisavanjem kuće.

“Poštovanje je odlazak na liturgiju”

“Ako je uistinu posrijedi poštovanje, onda bi ono trebalo prije svega da se iskazuje odlaskom na liturgiju, molitvom ili, recimo, izbjegavanjem ogovaranja i psovanja, a ne da se svede na puko uključivanje ili neuključivanje veš-mašine.

I ovde je – kao i u slučaju pogrešnih uvjerenja o kojima sam ranije pisao i govorio – riječ o zamjeni teza i pomijeranju težišta sa suštine na formu.

Zaista vjerujem da Bog ne gleda na to ko je šta uključio, isključio ili pomakao. Njega mnogo više interesuje kako se odnosimo prema drugima – bližnjima i daljnima, interesuju ga naši osjećaji, namjera i volja – napisao je vladika u opisu objave koju je podijelio na svom Instagramu, a potom u video snimku dodatno potkrijepio primjerima.

Zamislite samo da je neki praznik i mi kažemo: danas ne radimo ništa, ali idemo u restoran. Onda nas tamo poslužuju konobari, koji su isto kao mi, hrišćani i koji trče i rade, i mi mislimo da smo nešto bolji od njih. Međutim, nismo, jer oni su bolji od nas u tom trenutku jer nas služe – započeo je on, pa se prisjetio djetinjstva”.

– Isto tako je zanimljivo moje sjećanje na djetinjstvo, kad su u mom selu ljudi odmarali od poljskih poslova. Tog dana praznika nisu išli u crkvu, nego su igrali karte i svađali se dok igraju karte – objašnjavao je vladika u svom izlaganju na svom Instagram profilu.

Pročitajte još

“Rad na sebi ne može biti zlo”

Potom je zaključio primjerom iz Svete Gore i manastira u kome je živio, prenosi Žena Blic.

– Na Svetoj Gori, koliko se sjećam, a i u manastiru u kom sam živio kod vladike Atanasija, mi bismo poslije službe, ako je Liturgija, naravno, na praznik i na crveno slovo, ručali, a onda bismo radili. Išli smo na svoja poslušanja. Dakle, rad sam po sebi nikad ne može biti zlo. Međutim, nepoštovanje praznika i svetitelja kojeg tog dana praznujemo ogleda se u tome šta mi mislimo i kuda su upućene naše misli i naša djela, a ne na to da sjedimo i ništa ne radimo – istakao je vladika.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije