Magazin

ŠOK ZA ORGANIZAM Zašto nije dobro preskočiti doručak

Mnogi ljudi nemaju vremena da doručkuju na početku dana, neki jednostavno vole da jedu malo kasnije. Ali, šta se dešava sa tijelom kada preskočite doručak?

Djevojku muči glavobolja
FOTO: FREEPIK

Preskakanje doručka nije dobro ni za metabolizam. Studije sugerišu da se tijelo prilagođava nedostatku hrane tako što uspori metabolizam, što može rezultirati povećanjem težine.

– Redovni obroci, uključujući doručak, igraju ulogu u održavanju uravnoteženog metabolizma. Preskakanje doručka može poremetiti ovu ravnotežu i potencijalno uticati na sposobnost tijela da efikasno koristi i skladišti energiju – kaže dijetolog.

Može da se snizi šećer

Bez unosa hranljivih sastojaka iz zdravog doručka, nivo šećera u krvi može pasti, pa ćete se osjećati umorno i razdražljivo.

– Pošto ne jedete cijelu noć dok spavate, šećer u krvi već prirodno opada nakon buđenja – kaže Kerolin Jang, dijetolog.

Pročitajte još

Ako ga ne popravite dobro izbalansiranim doručkom, nastaviće da pada tokom jutra. Vremenom to može dovesti do velikih promjena šećera u krvi i nestabilnosti. Istraživanje pokazuje da je preskakanje doručka povezano s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Loša koncentracija i pamćenje

Doručak obezbjeđuje mozgu hranljive sastojke za normalno funkcionisanje. Preskakanje toga može dovesti do poteškoća u koncentraciji i maglovitog mentalnog stanja. Studija iz 2017. pokazala je da su učesnici koji su preskočili ili jeli nezdrav doručak imali lošije kognitivne performanse tokom dana od onih koji su doručkovali zdravo. Kod nekih ljudi, javljaju se poteškoće s koncentracijom, pamćenjem i rješavanjem problema. To se može posebno primijetiti ujutro, kada su mentalni zahtjevi visoki.

Poveća se hormon stresa

Hormon stresa kortizol ne reaguje samo na emocionalni stres, već i na fiziološki koji je izazvan preskakanjem obroka, pa se može povećati jutarnji nivo kortizola, što potencijalno dovodi do povećanog apetita i lošeg kvaliteta sna.

Svaki oblik ograničenja u ishrani, uključujući i preskakanje doručka, je oblik mentalnog i tjelesnog stresa, navodi Jang.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu