Svijet

"SPC instrument za realizaciju" Ðukanović tvrdi da je na djelu retrogradna ideja stvaranja velike Srbije

Velikosrpski nacionalizam želi da iskoristi geopolitičko preslaganje, bez obzira što je to Balkan već koštalo 150.000 ljudskih života, izjavio je danas predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović.

"SPC instrument za realizaciju" Ðukanović tvrdi da je na djelu retrogradna ideja stvaranja velike Srbije
FOTO: FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

U intervjuu hrvatskom RTL, Ðukanović koji je boravio u zvaničnoj posjeti toj zemlji, rekao je da je riječ o pokušaju da se obnove stare, retrogradne politike izgradnje velikih država na Zapadnom Balkanu.

– Lansirana je ona ista ideja koja je ponuđena kao alternativa 90-ih godina – napraviti novu kompoziciju Zapadnog Balkana, napraviti uvećane, dakle velike države, etnički i vjerski homogene. Sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokratija u ovom djelu Evrope nije moguća – kazao je Ðukanović.

Pročitajte još

Nudi se, kako je naveo, nešto što bi bilo izuzetak od pravila života na evropskom prostoru.

– To je u 90-im doživjelo slom, plaćano je životima blizu 150.000 žrtava ljudi. Sada, vjerovatno podstaknuto geopolitičkim promjenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju da obnove tu ideju. Posljedično, napadnuta je Crna Gora, jer znamo da nema ”velike Srbije” bez Crne Gore u njenom sastavu – naglasio je Ðukanović.

Kako je rekao, nema dileme da iza toga stoji državni vrh Srbije.

– Državni vrh Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Poznato je da je ideja velike Srbije stara već jako dugo, vezujemo je za vrijeme Garašaninovih Načertanija 1844. godine. Od tada se ona svako malo obnavlja i uvijek je Crna Gora poželjan plijen Srbije – kazao je Ðukanović.

Dodao je i da se i dalje pokušava održati živom ‘iluzija – ideja o pripajanju Republike Srpske Srbiji”’.

– Nakon što je Srbija izgubila Kosovo čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazni dio da bi se uopšte ideja velike Srbije održavala u životu – smatra Ðukanović.

Kako dalje tvrdi, Srpska pravoslavna crkva je instrument za realizaciju velikosrpskog nacionalizma.

– Devedesetih godina bilo je više tih instrumenata, JNA, jugoslovenska policija, jugoslovneska služba bezbjednosti, carina, zakoni. Danas više toga nema, ostala je Srpska pravoslavna crkva, koja je pristala da bude instrument velikodržavnog projekta u regionu i to se veoma jasno manifestuje u aktuelnim problemima u Crnoj Gori – kazao je Ðukanović.

Na pitanje može li doći do ozbiljnih sukoba u Crnoj Gori, on je ocijenio da se nije jednostavno nositi sa Srbijom, posebno, kako je naveo, ”ukoliko znate da iza Srbije stoji jedna geopolitička sila kao što je Rusija”.

– Rusija preko podrške ovakvih ideja zapravo pokušava da ostvari svoje geopolitičke interese na Zapadnom Balkanu, koji su po definiciji suprostavljeni evropskom jedinstvu i evropskom sistemu vrijednosti. Rekao bih da je sve to lakše ukoliko izostaje potreba, pažnja i podrška sa Zapada. Dakle, kao i uvijek nasilnik će ići onoliko daleko koliko mu bude dozvoljeno – poručio je Ðukanović.

Prihvati notifikacije