Digitalna Srpska

Spotifaj neće zabraniti muziku koju stvara AI tehnologija: Pjevači zbog kloniranih verzija njihovih glasova spremni na štrajk

Iz kompanije Spotifaj je zvanično saopšteno da nema planove da na svojoj muzičkoj striming platformi u potpunosti zabrani sadržaj koji stvara AI tehnologija.

Spotifaj, muzika
FOTO: RITCHIE B. TONGO/EPA

Ranije ove godine je Spotifaj povukao pjesmu koja sadrži AI klonirane glasove izvođača Drejka i Vikenda. Prvi čovjek kompanije, Daniel Ek, za BBC je kazao da postoji validna upotreba tehnologije u kreiranju muzike, ali da AI ne treba koristiti za oponašanje ljudskih umjetnika bez njihove dozvole.

Dodao je da će se o korištenju AI tehnologije u muzici godinama voditi debate.

Ek je rekao da je dosad uočio tri načina korištenja AI tehnologije, kao alat poput auto-tjuna koji poboljšava muziku, a za koji on vjeruje da je prihvatljiv, kao alat koji oponaša umjetnike te za muziku koju kreira AI, ali koja je jasno pod uticajem postojećih umjetnika, ali ne oponaša ih direktno.

On smatra da će se biti teško nositi sa izazovima sa kojim se industrija suočava.

Međutim, iako sve forme korištenja AI tehnologije nisu zabranjene na platformi, Spotfaj ne dozvoljava da se njegov sadržaj koristi za treniranje mašinskog učenja niti za AI model, što bi potom moglo rezultirati stvaranjem muzike.

Pročitajte još

Umjetnici se sve više protive upotrebi vještačke inteligencije u kreativnim industrijama. Irski muzičar Hozier je rekao da je spreman na štrajk zbog prijetnje koju AI predstavlja za njegovu profesiju.

Takođe, Drejk i Vikend nisu ni znali da su klonirane verzije njihovih glasova korištene za pjesmu pod nazivom “Heart on My Sleeve”, koja je uklonjena sa Spotifajai drugih striming platformi u aprilu.

Gostrajter, kreator ove pjesme, namjeravao je da ona bude nominovana za Gremi nagradu, ali je dobio odbijenicu, prenosi Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije