Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Srbija ispred osam članica EU na listi Evropskih inovacionih rezultata

Biznis
Autor:

Foto: O. Bunić/RAS Srbija

Srbija je u prethodnih godinu dana ostvarila značajan rast inovacionih performansi i prvi put se nalazi ispred osam članica EU na listi Evropskih inovacionih rezultata koju je predstavila Evropska komisija u Briselu, saopšteno je danas u Beogradu.

Srbija je ispunila 22 od ukupno 27 indikatora koji se posmatraju za navedenu listu i kao zemlja ocijenjena kao umjereni inovator pozicionirala se ispred osam članica EU – Mađarske, Grčke, Poljske, Litvanije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Slovačke, saopšteno je iz Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj Srbije.

Tim povodom, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović je ocijenio da je istorijski napredak Srbije na toj listi “najrelevantnije priznanje za napore koje Vlada Srbije ulaže u razvoj ekonomije vođene inovacijama”.

Prema inovacionim performansama, na listi su ustanovljene četiri kategorije zemalja – inovacioni lideri, jaki inovatori, umjereni inovatori i skromni inovatori.

Inovacioni lideri imaju performanse više od 120 odsto u odnosu na EU i tu spadaju – Švajcarska, Danska, Finska, Luksemburg, Holandija, Švedska i Velika Britanija.

Jaki inovatori su ostvarili između 90 i 120 odsto prosjeka performansi za EU i tu su se našli Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka, Irska, Slovenija, Island, Izrael i Norveška.

Srbija je u kategoriji umjerenih inovatora koji su ostvarili između 50 i 90 odsto od prosjeka performansi za EU, gdje pripadaju i Hrvatska, Kipar, Češka, Grčka, Estonija, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Portugal, Slovačka, Španija i Turska.

Kategorija skromnih inovatora obuhvata zemlje koje su ostvarile manje od 50 odsto od prosjeka performansi EU u kojoj su Bugarska, Rumunija, Makedonija i Ukrajina, navodi se u saopštenju.

Pri izradi liste inovacionih rezultata Evropska komisija koristi podatke zvaničnih međunarodnih izvora koji su javno dostupni, a presjek je napravljen za podatke objavljene do 25. aprila.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO