Digitalna Srpska

SREBRNI VRABAC Virusom zaraženo oko 30.000 Mek računara

Istraživači bezbjednosne kompanije Red Kaneri tvrde da je gotovo 30.000 Mek računara širom svijeta zaraženo misterioznim zlonamjernim softverom, odnosno malverom.

SREBRNI VRABAC Virusom zaraženo oko 30.000 Mek računara
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Kako kaže analitičar Toni Lambert, program koji se nalazi na računarima “ne ponaša se kako bismo očekivali od takvog programa koji inače targetira mek operativne sisteme”.

Ovaj program su nazvali Silver Sparrow (Srebrni vrabac). Nije poznat njegov cilj, ali zna se da “uključuje mehanizam za samouništenje koji još uvijek nije korišćen”, napominju istraživači, prenosi Večernji list.

Pročitajte još

Ovo zvuči prilično tajnovito, ali to je zato što još ni sam malver nije istražen dovoljno.

“Srebrni vrabac”, inače, sadrži kod koji radi na M1 čipu kompanije Epl, koji je na tržištu od novembra prošle godine, što ga čini drugim poznati malverom koji je to uspio.

– Iako do sada nismo primjetili da je program napravio dodatnu štetu, s obzirom na karakteristike čipa M1, globalnog obima koji može da ima i relativno visokog nivoa zaraze, možemo reći da “Srebrni vrabac” predstavlja ozbiljnu prijetnju – navode istraživači, a prenosi CNN.

Prema podacima internet-stranice Malwarebytes, ovaj zlonamjerni program pronađen je na Mek računarima u čak 157 zemalja.