Svijet

Srpsko narodno vijeće doniralo 100. kontejner bolnici u Petrinji

Srpsko narodno vijeće (SNV) je Odjeljenju za plućne bolesti bolnice u Petrinji doniralo kontejner, koji je ujedno 100. kojeg je SNV u okviru akcije "Banija je naša kuća" obezbijedio području pogođenom zemljotresom.

Srpsko narodno vijeće doniralo 100. kontejner bolnici u Petrinji
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Iz SNV je saopšteno da su donirali kontejner za smještaj centra za dijagnostiku nakon što je zgrada Odjeljenja za plućne bolesti uništena u razornom zemljotresu 29. decembra.

Predsjednik SNV Milorad Pupovac rekao je da su ponosni na ljude koji su u ovome učestvovali.

Doktor Gordana Stjepanović, koja je na čelu Odjeljenja za pulmologiju i produženo liječenje sa palijativnom njegom u Opštoj bolnici “Dr Ivo Pedišić”, zahvalila je za donaciju u svoje, ime saradnika, ali i pacijenata koji sada neće dugo čekati.

– Rad će uveliko biti olakšan zato što ćemo dijagnostiku prebaciti u taj kontejner koji smo dobili – rekla je Stjepanovićeva.

Veći dio Odjeljenja za plućne bolesti radi u prostoru bivšeg restorana bolnice, a donacija SNV-a će uveliko olakšati i ubrzati rad pulmološke ambulante jer će dijagnostički centar dobiti vlastiti prostor.

Pročitajte još

SNV je u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i brojnim donatorima iz Hrvatske, Srbije i BiH, dostavio 100 kontejnera za privremeno stambeno zbrinjavanje stanovništva Banije nakon zemljotresa.

Takođe, dopremljene su velike količine građevinskog materijala, humanitarne pomoći u hrani, odjeći i higijenskim potrepštinama, a posebni timovi su aktivirani na pružanju psihosocijalne pomoći.

Na Baniji je 100 volontera aktivirano na poslovima logistike i direktne pomoći stanovništvu, kako bi sve donacije u kontejnerima i hrani bile dostavljene ugroženim domaćinstvima.

Otvoren je humanitarni punkt u Petrinji i Banijska kuća u Glini, kao garancija stanovništvu da će pomoć Baniji biti sistematska i dugotrajna, s timovima koji će u idućim mjesecima pružati psiho-socijalnu, pravnu, humanitarnu i razvojnu pomoć, ističe se u saopštenju.