Politika

Stanić: Plate u zdravstvu POVEĆAVATI SISTEMSKI, a ne kockarski

Potrebne su veće plate u zdravstvu, ali sistematske, a ne kockarske, tipa, trebaš mi danas, danas ću te uvažiti i dati, a sutra kad se ovo završi gledaću te kao i dosad – poručio je ovo danas šef Кluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić.

Stanić: Plate u zdravstvu POVEĆAVATI SISTEMSKI, a ne kockarski
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Miladin Stanić

On je dodao da se prezaduženo zdravstvo odlično nosi sa virusom korona u odnosu na materijalne uslove koje ima.

Stanić je naglasio da je država siromašna što potvrđuju poruke koje dolaze sa strane. On je optužio vlast da je nesposobna i neodgovorna, a ekonomske mjere slabe i neprimjerene situaciji u kojoj se nalazimo.

Pouzdano znam da na sjednicama Vlade Srpske vlada panika. Premijer na sjednicama priča po 45 minuta po jednoj tački. Čovjek je pogubljen, ne snalazi se u ovoj situaciji i ne zna šta su njegova zaduženja. Sve što institucije predlože tom kriznom štabu i premijeru se redukuje a sve što predlože kompetentni ljudi u ministarstvima dobiju odgovor da nema para – navodi se u saopštenju iz SDS Stanićeva izjava. Dodaje se da “novca nema jer je pokraden”.

U saopštenju se ističe da bi novaca bilo da Poreska uprava trenutno ne potražuje milijardu i pet stotina miliona КM neplaćenih poreskih obaveza od privrednih subjekata.

– Gotovo polovina budžeta Republike Srpske je u džepovima drugih. Samo u tri propale banke ova vlast je izgubila 600 miliona КM državnog novca. Fond zdravstvenog osiguranja RS poslovni prostor vrijednosti 400 hiljada КM, kupuje za 1,8 miliona КM – navodi Stanić.

On je optužio vlast da im vanredno stanje služi da “pozavršavaju mjere i neregularne radnje koje ne bi mogli sporovesti u normalnim okolnostima a to su zaduženja i netransparentne nabavke”.

– Sad završavaju jednu radnju koju nisu mogli u normalnim uslovima a to je preseljenje državnog terminala na Rači na privatni terminal kod Perića. Dakle neko svojata ovu državu kao da je njegova privatna stvar – istakao je Stanić.

On navodi da moraju nastupiti sistemske promjene u javnom sektoru.

– Trenutna vlast će do te mjere oslabiti Republiku Srpsku i jedino su oni veća poštast od one koja nas je trenutno zadesila sa ovom pandemijom virusa korona – naveo je Stanić.