Društvo

Stanković: Povećanje minimalca treba da pogura i RAST OSTALIH PLATA

Savez sindikata RS očekuje da će Vlada donijeti odluku o povećanju najniže plate u Republici Srpskoj, a kako je ranije najavljeno, ona bi od 1. janura trebalo da iznosi 520 KM.

Stanković: Povećanje minimalca treba da pogura i RAST OSTALIH PLATA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

To bi značilo povećanje zagarntovanog minimalca za 70 konvertibilnih maraka, jer trenutna iznosi 450 KM.

Po podacima Poreske uprave RS iz avgusta ove godine, najnižu platu, i manje od toga, u Srpskoj prima nešto više od 35.800 radnika.

U Savezu sindikata ocjenjuju da bi zakonski minimalac trebalo da primaju isključivo nekvalifikovani radnici, a takvih je u Srpskoj, po podacima Zavoda za statistiku RS, nešto manje od 11.000.

Mi imamo preduzeća gdje i do 90 odsto zaposlenih prima najnižu platu, a svi znamo da je to nerealno – navodi Stanković.

On kaže da bi od naredne godine sa povećanjem najniže plate trebalo da dođe do rasta svih ostalih plata, i to srazmjerno rastu minimalca.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Goran Stanković

– Insistiramo na tome da minimalac primaju samo oni koji rade najjednostavnije poslove. Ne može takav radnik i kvalifikovani, recimo u tekstilnoj industriji, da primaju isti iznos. Ako je, naprimjer, sada plata nekog kvalifikovanog radnika u proizvodnji 520 KM, od naredne godine bi trebalo da plata raste za onaj iznos koliko će da poraste najniža plata – ističe Stanković.

Dodaje da je Sindikatu upravo cilj povećanja najniže plate da se pogura rast svih ostalih plata, prvenstveno zaposlenih u privredi, gdje je zvanični prosjek plata 620 KM.

– Povećanje plata treba da ide na ruku i poslodavcima, jer će moći dobiti nazad 70 odsto poreza i doprinosa, a to zaista nije mali iznos – objašnjava Stanković.

Nakon što socijalni partneri u Srpskoj nisu postigli dogovor oko najniže plate, predsjednik vladajućeg SNSD Milorad Dodik najavio je da će ona od naredne godine biti 520 KM.

Prihvati notifikacije