Banjaluka

Stanodavci "zapaprili" studentima: Mladi stižu u Banjaluku, na mukama kad vide ove cijene

“Potrebna garsonjera, manji stan ili soba za studenta, ako neko traži cimera. Do 350 KM sa režijama”, ”Studentkinja traži jednokrevetnu sobu isključivo u Novoj Varoši, Centru ili Boriku, od 1.10. na duži vremenski period”, “Potreban jednosoban stan za dvije studentkinje do 600 KM sa režijama, od 14. septembra. Poželjne lokacije Borik, okolina Delte, okolina Borčevog stadiona, Nova Varoš, Centar”.

pogled na Banjaluku
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Društvene mreže pune su oglasa u kojima mladići i djevojke, tik pred početak akademske godine, tragaju za smještajem u Banjaluci.

Prvi uslov je, naravno, da kirija i troškovi režija ne budu previsoki, za tanki studentski budžet. Drugi uslov je da smještaj bude u blizini fakulteta, pa imaju nekoliko najpoželjnijih lokacija. Oni koji nisu u studentskom domu svakako žele da prođu što je jeftinije moguće. Mnogi traže cimere. Zato je ponuda stanova, a gdje su studenti poželjni, uglavnom solidne kvadrature, sa bar jednom spavaćom sobom. Ali, takav “luksuz” košta.

Posao uz nastavu

Studentkinja Ekonomije, koja je u Banjaluku stigla iz Doboja, priča kako su je šokirale cijene stanova koji se iznajmljuju. Kaže da je cijelog ljeta u potrazi za stanom u najvećem gradu Srpske, a preferira garsonjeru. Do sada nije imala uspjeha. Vidjela je na društvenim mrežama kako mnogo mladih traži cimera, ali to joj je krajnja opcija.

studenti
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Imam prijatelje u Banjaluci koji mi pomažu da nešto nađem. Ne poznajem grad dovoljno, pa bih se smjestila u naselja koja gravitiraju oko mog fakulteta. To su Starčevica i Obilićevo. Prije neki dan sam išla u obilazak garsonjere od 400 maraka. Reče gazdarica da je to bez režija. To znači puno više novca, jer moram plaćati i internet, mislim da ima i kablovsku, plus struja, voda i grijanje. Moji roditelji ovo ne mogu da priušte – priča ona za Srpskainfo.

Dodaje kako će se potruditi i da nađe neki posao dok je u Banjaluci.

– Vidjela sam oglas za garsonjeru u Hisetama. Moram i to da vidim, ali to je baš daleko od fakulteta. Ima i garsonjera na Laušu za 350 KM, ali rekoše mi da bih onda trebala putovati autobusom – priča ona.

Skupo i za zaposlene

Da su u istom sosu mnogi mladi ljudi koji su zbog školovanja stigli u Banjaluci govore i oglasi.

Pročitajte još

“Dvije studentkinje traže dvosoban stan u zgradi u podnožju Starčevice, 450 KM, po mogućnosti da je noviji namještaj”.” Potreban stan za dvije djevojke sa dvije sobe (može i dnevni boravak i jedna soba) do 500 KM sa režijama. Poželjne lokacije Borik, početak Starčevice, Kampus”, “Potrebna soba za studentkinju ili garsonjera do 300 KM sa režijama, u blizini Univerziteta”, “Momak, 21 godinu, traži sobu od 200 do 250 KM. Lokacija nije bitna”, “Potreban stan za dvije studentkinje do 500 KM, poželjne lokacije Obilićevo, Borik”, “Potreban stan, garsonjera ili soba za studentkinju što bliže centru, do 300 KM”…

A kada pogledate ponudu stanova za iznajmljivanje, većina ih nikako nije za tanki studentski džep. Oni koji su bliže centru su skupi i za one zaposlene, a većina ih u kiriju ne uračunava troškove komunalija. Tako se, na primjer, stan od 45 kvadrata u Obilićevu nudi za 450 maraka, bez troškova komunalija, a stan u Boriku za istu cijenu. U ovom slučaju grijanje je na struju, pa student i to treba da ukalkulišu u budžet.

Šarolika ponuda

Stan od 80 kvadrata u podnožju Starčevice košta 800 maraka. U oglasu se navodi da se stan nalazi na prvom spratu porodične kuće, u neposrednoj blizini studentskog doma, ima tri spavaće sobe, grijanje je na struju, a ima i internet.

– Stan je samo na 10 minuta šetnje od centra grada, pogodan je za studente. Cijena je 800 KM i nisu uključeni troškovi režija – navodi se u oglasu.

Svjesni da studentima mnogo znači blizina fakulteta, mnogi to naglašavaju u svojim oglasima.

– Dvosoban stan u naselju Ada za 600 KM. U cijenu stana su uključeni režijski troškovi, a struja se posebno plaća. Od kampusa je udaljen 1.000 metara, autobuska stanica je ispred kuće, pekara na 50, a apoteka na 70 metara – navodi se u jednom oglasu.

U šarolikoj ponudi može se naći stan od 42 kvadrata u Rebrovcu za 530 KM sa uključenim troškovima režija, stan od 57 kvadrata u podnožje Starčevice za 700 KM, plus troškovi režija. Za stan od 44 kvadrata u Novom Boriku treba platiti 450 maraka, a za dvosoban stan u Nikole Pašića od četrdesetak kvadrata 600 KM.

Čak su skupi i stanovi koji se iznajmljuju u naseljima koji nisu blizu centra. Jedan u Lazarevu se nudi po cijeni od 470 maraka, dok mjesečni najam garsonjere na Petrićevcu košta 300 maraka.

Izvjesno je da mladim ljudima neće biti lako naći smještaj koji odgovara potrebama i finansijskim mogućnostima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije