Politika

Stejt department o sankcijama srpskim zvaničnicima "Drzak pokušaj potkopavanja državnih institucija"

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država danas su uvele sankcije protiv četiri zvaničnika Republike Srpske zbog, kako je navedeno u odluci, podrivanja Ustava Bosne i Hercegovine, odnosno aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Stejt department
FOTO: MIKE THEILER/EPA

Odluku je komentarisao i Stejt department, naglasivši da su sankcionisani zvaničnici koji su omogućili usvajanje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) koji podriva Ustav BiH.

– Promovisan od predsjednika Republike Srpske u BiH, Milorada Dodika, osobe označene na listi Sjedinjenih Američkih Država, ovaj novi zakon je drzak pokušaj potkopavanja državnih institucija. Zakon prijeti stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kao i izgledima zemlje za integraciju u evroatlantske i evropske institucije, a na štetu naroda BiH -navodi se u izjavi Stejt departmenta.

Pročitajte još

Podsjeća se i kako je Kristijan Šmit, koga institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, kao “ultimativni autoritet za tumačenje Dejtonskog sporazuma”, javno osudio zakon kao neprihvatljivu povredu vladavine prava i napad na ustavni poredak BiH, a uprkos akciji Šmita da poništi zakon, Dodik je potpisao zakon koji je stupio na snagu 7. jula 2023. godine, piše N1.

– Današnje sankcije temelje se na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima koja smo uveli za promicanje odgovornosti, mira, stabilnosti i funkcionalnog demokratskog upravljanja u regiji Zapadnog Balkana. Nastavićemo podržavati građane BiH u njihovim nastojanjima da ojačaju vladavinu prava i osiguraju mir i prosperitet – dodaje se u saopštenju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije