Digitalna Srpska

STIŽE NOVA VERZIJA "ALEKSE" Amazon unapređuje popularnog virtuelnog pomoćnika, ali to ima posebnu cijenu

Kompanija Amazon uskoro planira da pokrene novu verziju svog virtuelnog asistenta Alekse (Alexe) pojačanu vještačkom intaligencijom (AI), što će korisnike koštati kao zasebna mjesečna pretplata.

Aleksa
FOTO: RAHUL CHAKRABORTY/UNSPLASH

U skladu sa prethodnim glasinama i izvještajima, Amazon planira “AI remont” Alekse, što je ta kompanija nagovijestila u nedavnom pismu akcionarima, istakavši da je generativni AI iskorišćen za izgradnju “još inteligentnijeg i sposobnijeg Alekse”, prenosi CNBC.

Najnoviji izvještaj, međutim, jasno govori da AI-pojačana verzija Alekse neće biti besplatna, odnosno Amazon planira da naplati mjesečnu pretplatu za pristup.

Ta dodatna cijena bi bila odvojena od Amazon Prime-a, što znači da čak i kupci koji plaćaju za Amazon-ovu godišnju pretplatu treba posebno da plate da bi mogli da pristupe poboljšanoj verziji Alekse.

Izvori u izvještaju tvrde da će to Amazon dodatno koštati dva centa po upitu, da bi pokrenuli novog AI glasovnog asistenta, što dovodi do računice da je mjesečni trošak pretplate u iznosu od 20 dolara.

Tačna cijena još nije objavljena, ali drugi izvori dodaju da bi realnije bilo da pretplata treba da bude ispod 10 dolara mjesečno. Gugl ima pretplate od 20 dolara mjesečno za svoje AI proizvode, ali oni dolaze sa dodatnom memorijom koju koriste i ostali Gugl proizvodi, prenosi Kurir.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu