Društvo

ŠTO DALJE OD PROSLAVA Bolnice apeluju na svoje zaposlene

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, iz bolnica u Srpskoj, osim na građane, apeluju i na svoje radnike da se, i kad nisu na poslu, ponašaju maksimalno odgovorno i tako spriječe širenje zaraze korona virusa.

ŠTO DALJE OD PROSLAVA Bolnice apeluju na svoje zaposlene
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Univerzitetski klinički centar RS je sve svoje zaposlene pozvao da se uzdrže od rizičnog ponašanja.

– Radnici UKC RS obavezni su da se, i van radnog mjesta i nakon radnog vremena, uzdržavaju od svakog rizičnog ponašanja, kao što su okupljanja u zatvorenim prostorijama, prisustvo proslavama ili drugi vidovi rizičnog postupanja – navodi se, između ostalog, u Odluci o organizaciji rada za vrijeme pandemije SARS-CoV2.

Epidemiolozi su više puta upozorili da bi se epidemiološka situacija značajno pogoršala kada bi došlo do nekontrolisanog širenja infekcije u zdravstvenim ustanovama ili u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare, u kojima su osobe koje su jako podložne razvijanju teže kliničke slike bolesti. U tom sliučaju bismo, kako naglašavaju, mogli da očekujemo kako već broj oboljelih, tako i veći broj eventualno smrtnih ishoda.

Međutim, i bez toga, epidemiološka situacija u Srpskoj nimalo nije sjajna, a do pogoršanja je došlo početkom juna. Da je situacija iz mjeseca u mjesec sve gora, potvrđuje i podatak da je u junu u RS registrovano 850, a u julu čak 2.630 novozaraženih, dok je broj preminulih od Covid-19 u ovom periodu sa 14 skočio na 48.

Za samo četiri dana avgusta, korona virus je potvrđen kod još 316 osoba, a u ovom periodu zaraza je odnijela 12 života.

Za život se bori 18 pacijenata

Iz UKC RS su, povodom pogoršane epidemiološke situacije u RS, više puta apelovali na građane da se strogo pridržavaju mera prevencije širenja korona virusa, kako ne bi došlo do preopterećenja zdravstvenog sistema pacijentima zaraženim korona virusom.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi do juče je, od ukupno 73 hospitaliozavana, njih 18 bilo životno ugroženo, a na respiratoru je bilo 14 pacijenata.