Društvo

Stočare zadesila neviđena suša "Ne pamtim da je bilo gore, mučimo se i mi i životinje" (FOTO)

Veoma teška situacija i ovog ljeta pogodila je vrijedne i selu vijerne stočare koji decenijama od svog napornog rada žive na Pešterskoj visoravni. Nezapamćena suša im je zavrnula slavine pa nemaju čime da napoje stoku, ali i spalila livade tako da ni sijena neće biti dovoljno za zimu. Podaci sa terena ukazuju da je ovogodišnja sezona pašarenja izuzetno loša. Proljeće je počelo neuobičajeno dugom sušom nakon čega je uslijedio kraći kišni period, a početkom ljeta ponovo je uslijedila suša koja traje do danas. Ovo je dovelo do vrlo slabog prvog otkosa sijena, dok je ljetnja suša gotovo onemogućila rast nove trave za drugi otkos.

Stočare zadesila neviđena suša "Ne pamtim da je bilo gore, mučimo se i mi i životinje" (FOTO)
FOTO: RINA

Mučimo se danima i mi i životinje. Ne možemo više ovo da podnesemo niti da gledamo. Nemamo čime da ih napojimo, a nećemo imati ni čime da ih nahranimo. Cijena stočne hrane skočila je u nebesa, a sijena neće imati dovoljno. Sve je spaljeno. Već decenijama se bavimo stočarstvom, ali se ne pamti da je ikada bila gora situacija. Stanje je neizdrživo. Ako se ovako nastavi bićemo prinuđeni da sve što imamo napustimo, odselimo se odavde i kažemo zbogom stočarstvu –  kaže za RINU stočar sa Peštera.

Pročitajte još

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije već četiri godine sprovodi raznovrsne aktivnosti na Sjeničko-pešterskoj visoravni koje imaju za cilj zaštitu prirode i održiv razvoj. Кroz brojne kontakte su lokalnim stanovništvom postali su svjesni njihovih problema, posebno onih koji se tiču opstanka sela, tradicionalnog stočarstva i pašarenja koje je dominantno na ovom podneblju. Suša je pogodila i gajene kulture, pšenicu, zob, kukuruz, pa je velika nestašica stočne hrane sasvim izvjesna. Кako jedna nevolja rijetko ide sama, u protekle dvije godine područje je ozbiljno pogodila epidemija korona virusa. Potom je krajem 2021. izbijanje epidemije bolesti plavog jezika dodatno otežalo prodaju i onako slabo plaćenih ovaca. Stočari su i dalje u velikoj mjeri prepušteni nakupcima i njihovim izuzetno niskim otkupnim cijenama.

FOTO: RINA
FOTO: RINA

– Apelujemo na nadležne institucije kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou da što prije hitne mjere i pomognu planinskim stočarima da obezbjede stočnu hranu odmah nakon žetve, dok su cijene koliko-toliko prihvatljive. Lokalnom stanovništvu je izuzetno teško, a nekada i nemoguće da organizuje nabavku povoljnije stočne hrane iz ravničarskih predjela Srbije. Cijene tih poljoprivrednih proizvoda u Sjenici, Novom Pazaru i Tutinu značajno su više zbog troškova prevoza i skladištenja. Opstanak nekoliko stotina domaćinstava koja žive isključivo od stočarstva i gotovo 100.000 grla goveda, ovaca i konja ozbiljno je ugroženo – kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

FOTO: RINA
FOTO: RINA

Pomoći ovim ljudima od izuzetne je važnosti naročito u vrijeme kad čitav svijet strijepi od potencijalne krize i nestašice hrane. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u više navrata isticalo da su ovčarstvo i kozarstvo izuzetan potencijal za razvoj poljoprivrede, a posebno u nerazvijenim područjima. Prethodnih godina je bilo raznih podsticaja za razvoj tradicionalnog stočarstva i starih rasa poput sjeničke pramenke. Na nacionalnom nivou ovo područje predstavlja ozbiljan potencijal za proizvodnju velike količine različitih organskih i mliječnih proizvoda. Ovo je od izuzetnog značaja budući da je prema brojnim izvorima kvalitet mesa u Srbiji nedovoljnog kvaliteta.

Prihvati notifikacije