Biznis

STRES, NEDOSTIŽNI CILJEVI, PREKOMJERNI RAD Sve više radnika pod velikim opterećenjem UMIRE

Čovjek koji je radio na projektu za japansku kosmičku agenciju ubio se zbog velikog stresa, saopštili su japanski zvaničnici.

STRES, NEDOSTIŽNI CILJEVI, PREKOMJERNI RAD Sve više radnika pod velikim opterećenjem UMIRE
Foto: Shutterstock

Jukinobu Sato (31), koji je radio na satelitskom projektu za Džaksu, bio je pod velikim opterećenjem jer su mu dodijeljeni nedostižni ciljevi, zbog kojih je radio 70 sati neplaćeno.

Sato je zbog nagomilanog stresa nastalog usljed prekomjernog rada ubio se 2016. godine. Advokat koji zastupa Satovu porodicu rekao je da je on radio smjene od 16 sati.

Vlast je priznala da je “karoši” (smrt od prekomjernog rada) priznat kao uzrok smrti, prenosi BBC pozivajući se na novine Asaši Šimbun.

Satov poslodavac izjavio je da će ubuduće preduzeti mjere da do ovakvih incidenata ne dođe. Japan je uveo zakon koji pokušava da stane na put navikama da radni dan traje duže od propisanog.

Prema izvještaju agencije Kjodo, zakon koji je stupio na snagu ove nedjelje, ograničava prekovremeni rad na 45 sati mjesečno, odnosno 360 sati godišnje. Kompanije koje prekrše pravila biće kažnjene do 300.000 jena (nešto više od dvije hiljade evra).

Procjenjuje se da je oko 200 smrtnih slučajeva iz 2017. godine povezano sa prekomjernim radom u Japanu.