Banjaluka

Subvencije mogu, ali uz ustupke: Grad traži besplatne mjesečne karte za najugroženije

Grad je spreman da obezbijedi dodatne subvencije za javni prevoz u Banjaluci, ali od autobuskih prevoznika zauzvrat očekuje određene ustupke, saznaje Srpskainfo.

Subvencije mogu, ali uz ustupke: Grad traži besplatne mjesečne karte za najugroženije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Još je sve u fazi pregovora, ali se očekuje dogovor koji bi trebao da zadovolji sve uključene Grad Banjaluku, prevoznike i građane koji koriste autobuski prevoz.

Prema do sada dostupnim informacijama, gradonačelnik Draško Stanivuković je prevoznicima dao tri prijedloga: potpuno besplatan javni prevoz za sve penzionere s minimalnom penzijom, besplatan prevoz za svu djecu iz višečlanih porodica i još povoljniji prevoz za ostale penzionere.

– Ideja prevoznika je da od Grada dobiju subvencije, ali da oni ništa ne daju, što je neprihvatljivo. Gradska vlast je spremna da subvencioniše javni prevoz, ali da se obezbijede olakšice za kućne budžete građana. Grad Banjaluka će obezbijediti subvencije samo ako će građani imati efekat od toga – saznajemo od dobro obaviještenih izvora, koji su nam potvrdili da još nije postignut dogovor o ovom pitanju, te da će se razgovori odvijati sve dok se „ne približe stavovi“.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Direktor „Autoprevoza“ Dejan Mijić je kazao da još nema dogovora s Gradom oko pitanja subvencija za javni prevoz u Banjaluci.

Za sada je jedino jasno da će danas, sa početkom školske godine, autobusi početi da voze po zimskom redu vožnje, koji ima više polazaka upravo zbog toga što đaci kreću u školu.

Pročitajte još

– Biće puno više polazaka nego što je to do sada bio slučaj. Gradski i prigradski prevoz vozi sve redovno radnim danima, po rasporedu koji važi kada krene školska godina, a jedino u dane vikenda smo napravili određene korekcije – kazao je Mijić i dodao da su redove vožnje objavili na internet stranici preduzeća.

On je napomenuo da su u prethodnom periodu, zbog pandemije, imali veliki pad broja putnika u javnom prevozu.

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

–  Bojimo se sada svi šta će biti u narednim danima i mjesecima zbog informacija o mogućim pogoršavanjima epidemiološke situacije – naveo je on.

Grad je do sada u nekoliko navrata, zbog negativnih posljedica pandemije, finansijski pomagao održavanje javnog prevoza. U 2020. godini je izdvojeno 450.000 KM, a za prva tri mjeseca ove godine oko 300.000 KM. Taj novac, kako su u više navrata tvrdili prevoznici, nije ni približno dovoljan da se pokriju njihovi minusi.

Već neko vrijeme se priča da će biti potrebno “preduzeti dodatne korake“ kako bi se umanjili gubici, koje zbog pandemije trpe autobuski prevoznici, a kako bi Banjaluka i njeni građani i u narednim mjesecima imali na raspolaganju javni prevoz. Nedavno je zbog toga došlo do svađe na relaciji aktuelna adminsitacija – autobuski prevoznici, koja se uglavnom odvijala preko medija.

Prevoznici su čak, nakratko, 25. avgusta odbili da počnu s prodajom mjesečnih karata za septembar. To je trajalo do popodnevnih časova, kada je, bar za sada, odgođena blokada uz privremeni kompromis – autobusi će voziti po važaćem redu vožnje a na sastancima će se naći rješenje koje treba zadovoljiti sve uključene strane.

Prihvati notifikacije