Kolumne

Suđeno nam da sabiramo štetu

Epidemiološka situacija u Srpskoj polako se stabilizuje, ali do izražaja sve više dolaze problemi koje za sobom ostavlja opaka zaraza korona virusa, a koji nisu samo zdravstvene prirode.

Suđeno nam da sabiramo štetu
FOTO: GRAD BANJALUKA, DEJAN BOŽIĆ/RAS KOMBO

Naravno, za sve nas dobra vijest je što danima unazad imamo stabilan broj novozaraženih na dnevnom nivou. Međutim, kako sabiramo manje novooboljelih, zbir štete koju za sobom ostavlja epidemija korona virusa postaje sve veći i veći.

Iako su prije desetak dana krenuli s radom, ugostitelji i mnogi drugi privatnici u RS poručuju da dosta njih neće moći da opstane još dugo.

Naime, što zbog straha od zaraze, što zbog besparice koja sve više dolazi do izražaja, njihovi prometi nisu ni približno kao što su bili u vrijeme prije korone, dok su troškovi ostali isti ili su čak povećani.

Tako, na primjer, domaći ugostitelji bilježe upola manje gostiju, dok su i pazari prepolovljeni, pa ne kriju da će već početkom juna mnogi od njih morati da stave ključ u svoje kafane i restorane.

To znači da će broj nezaposlenih dodatno porasti, a samo od 19. marta do 10. maja u Srpskoj je bez posla ostalo skoro 4.000  ljudi, što je direktna posljedica epidemija korona virusa.

Oni su ostali bez cijele plate, dok je, s druge strane, nemali broj radnika koji jesu sačuvali posao, ali pod uslovom da budu prebačeni na minimalac od 520 KM. Ovi drugi jesu u malo boljoj poziciji, ali je jasno da svi oni jedva sastavljaju kraj s krajem, te da i ono malo para kojima raspolažu troše samo na puko preživljavanje. Zbog sve većeg siromaštva građana, lančano, sve manje će para imati i svi oni koji nam prodaju raznu robu i pružaju razne usluge.

Poseban problem je što ćemo tek u narednom periodu vidjeti koliki je ko štetu pretrpio, a očigledno je da će ona biti razmjera koje trenutno ne možemo ni zamisliti.

Biće da nam je suđeno sabiranje neke štete, pa smo se sa sabiranja oboljelih samo prebacili na sabiranje onih koji su ekonomski stradali.