Svijet

"Suočavamo se sa ratom koji je izabrao jedan čovjek" Bajden ističe da niko nije prijetio Rusiji i da SAD ne žele konflikt

Američki predsjednik Džozef Bajden danas je izjavio da je Rusija bestidno prekršila suštinske principe povelje Svejtske organizacije "brutalnim i nepotrebnim ratom" u Ukrajini.

"Suočavamo se sa ratom koji je izabrao jedan čovjek" Bajden ističe da niko nije prijetio Rusiji i da SAD ne žele konflikt
FOTO: JASON SZENES/EPA

U obraćanju na Generalnoj skupštini UN on je dodao da niko nije prijetio Rusiji, kao i da je jedino ona željela rat, kao i da je u pitanju rat jednog čovjeka, preneo je Rojters.

Bajden je istakao i da je cilj rata da potpuno uguši pravo Ukrajine da postoji kao država i kao narod.

Obećao je da će SAD stajati uz Ukrajinu i naveo da je protekla godina bila izazovna za cijeli svijet.

Pročitajte još

– Izabrali smo slobodu. Izabrali smo suverenitet. Izabrali smo principe kojih se pridržava svaka strana u povelji Ujedinjenih naroda. Mi smo stali uz Ukrajinu – rekao je Bajden i pozvao na jedinstvo.

On je istakao da SAD ne žele konflikt, niti novi hladni rat.

– Dok se suočavaju sa promjenjivim geopolitičkim trendovima, SAD će biti razuman lider. Mi ne želimo konflikt, ne želimo novi hladni rat, ne tražimo ni od jedne zemlje da bira između SAD i bilo kog drugog partnera, ali će SAD biti bastion koji promoviše našu viziju slobodnog, otvorenog, bezbjednog i prosperitetnog svijeta – rekao je Bajden.

Bajden je rekao da Rusija organizuje “lažne referendume” u Ukrajini.

– SAD su spremne da podrže ključne mjere za kontrolu naružanja. U nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i takav rat se nikada ne smije voditi – naglasio je Bajden.

Američki predsjednik je apelovao da UN postanu “inkluzivnije” i podržao ideju da se poveća broj stalnih i nestalnih članica u Savjetu bezbjednosti UN.

On je u govoru napomenuo da članice Savjeta bezbjednosti moraju da konzistentno podržavaju Povelju UN i “uzdrže se od upotrebe veta, osim u rijetkim, izuzetnim situacijama, da bi Savjet ostao kredibilan i efikasan”.

Bajden je objavio novi paket od 2,9 milijardi dolara za urgentnu pomoć povodom globalne krize hrane i pozvao na produžavanje dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije