Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SVAKA ČAST! Godinama je pogrešno liječen, a ljekari iz Beograda su PREKINULI AGONIJU ZA 10 MINUTA

Društvo
Autor:

Foto: Shutterstock

Zbog povrede ruke motornom testerom, muškarac iz Zubinog Potoka operisan je 14 puta bez uspjeha, a agoniju dugu deceniju i po riješili su mu hirurzi KBC “Zemun” i VMA, saznaje Blic.

Kada je prije 14 godina sebi zamalo odvojio lijevu podlakticu od šake, šezdesetpetogodišnji muškarac sa sjevera Kosova nije ni slutio kakva mu muka slijedi.

Odmah nakon nesreće bio je prevezen u Kosovsku Mitrovicu gdje mu je rana ušivena, a nakon toga odlazi u Beograd na rekonstruktivnu operaciju, kada su mu ljekari na Odjeljenju mikrohirurgije Urgentnog centra uradili rekonstrukciju tetiva i nerava. Iako je pomislio da je loše iza njega, agonija je tek slijedila.

– Prije nekoliko mjeseci kod mene u ambulantu je došao pacijent koji dugi niz ima konstantan bol u lijevoj ruci, ramenu i glavi. Bolovi su mu počeli godinu dana nakon zadobijene povrede – počinje priču za Blic dr Miljan Mihajlović, neurohirurg KBC “Zemun”.

A proteklih 14 godina, nesrećni čovjek šetao je od bolnice do bolnice i išao pod nož čak 14 puta! Svaki put, ljekari su bili usredsređeni na problem rane koja se nalazila u blizini lijeve šake. Skidali su mu priraslice, operisali dobroćudne tumore koji su se javili na samom spoju nerava na podlaktici, presađivali nerve, tetive… No, svih 14 puta, umjesto da ustane zdrav, ovaj čovjek nije mogao normalno da živi od bolova i tegoba.

Foto: Privatna arhiva/Privatna arhiva

– Ljekari su se usresredili na ranu, što i jeste u neku ruku logično. Međutim, niko nije prepoznao bol, simpatički bol koji nema veze sa lokalnom ranom – prisjeća se dr Mihajlović.

Zajedno sa dr Miljanom Mihajlovićem, nesrećnog čovjeka pregledao je i dr Milan Spaić, načelnik neurohirurgije KBC “Zemun”, koji se inače bavi neurohirurgijom bola.

– Dr Spaić je odmah posumnjao da je u pitanju simpatička bol. Naš kolega, anesteziolog dr Tode Dragićević, dao je pacijentu blokade u stelatni ganglion. Nakon tih blokada, bol mu je prestajala na nekoliko sati ili cijeli dan, što nam je bio jedan od dokaza da smo na pravom putu i da je problem zapravo simpatički nerv – pojašnjava dr Mihajlović.

Uslijedile su nedjelje konzilijuma i proučavanja stručne literature.

– Kao jedan od prijedloga u literaturi bila je i otvorena metoda prilikom koje bismo mu skidali četvrto rebro, ali to bi bila velika operacija sa neizvjesnim ishodom. Tada smo stupili u kontakt sa dr Nebojšom Marićem, grudnim hirurgom sa VMA koji radi tu simpatektomiju kod problema prekomernog znojenja i ima iskustva sa tom operacijom koja je potpuno ista kao kod bola – priča dr Miljan Mihajlović.

Nakon još jednog zajedničkog konzilijuma, odlučeno je da operacija bude urađena torakoskopski.

– Dr Tode Dragićević je vodio anesteziju i uspio je da stavi tubu u samo jedno plućno krilo, a ovo drugo je bilo kolabirano. To je važno kako bi operacija uopšte mogla da se izvede. Zatim je dr Marić presjekao ganglion, taj simpatički put i konačno smo pacijenta oslobodili bola dugog 14 godina, a sama operacija nije trajala ni deset minuta – iskren je dr Mihajlović i dodaje da su u cijeloj priči veoma važni tim i međusobna saradnja.

Izvadili tumor mozga uz pomoć ultrazvuka

Hirurzi Kliničko-bolničkog centra “Zemun” prije deset dana po prvi put su uradili ultrazvučno vođenu operacija tumora mozga kod pacijenta.

– Prošlog ponedjeljka smo uz pomoć kolega iz Novog Sada prof. dr Vulekovića i dr Golubovića po prvi put izveli operaciju tumora mozga kod pacijenta, koja je vođena ultrazvučno. Ultrazvuk nam je pomogao u lokaciji tumora, a ovaj pristup je sjajan i kod dubokih i nedostupnih tumora, kako neki dio tumora ne bi ostao u pacijentu – objašnjava neurohirurg dr Miljan Mihajlović, piše Blic.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO