Kolumne

Svaka sličnost je slučajna

Šta je zajedničko funkcionerima i običnim građanima?

Svaka sličnost je slučajna
Foto: RAS arhiva

Izbori! I tu se završava svaka sličnost sa onima koji se godinama nalaze na funkcijama u javnim institucijama širom BiH, i primaju za to vrtoglave plate, i običnim građanima, zahvaljujući kojima se nalaze na tim istim funkcijama.

Decenije provedene na državnim „jaslama“ stvorile su od većine funkcionera potpune strance, koji su izgubili vezu sa realnošću, pa ih sa običnim pukom u vlastitoj zemlji veže samo isti vazduh i nebo.

Sva ostala sličnost je puka slučajnost, jer u principu žive u dva paralelna svijeta i mala je vjerovatnoća da se negdje sretnu.

Istina, sretnu se svake dvije godine u septembru, uoči lokalnih ili opštih izbora. Tada politička elita vrlo dobro razumije probleme običnih ljudi, obećavaju im kule i gradove, a kada prođu izbori ponovo padnu u kolektivnu demenciju i u stilu francuske kraljice Marije Antonete poruče građanima da jedu kolače, ako već nemaju hljeba.

Nije stoga ni čudo što državni parlamentarci, čija mjesečna primanja prelaze 5.000 KM, izađu u javnost i „lupe“ kako se njihov život uopšte ne razlikuje od života običnih građana. Naravno da tako misle kada u stilu Marije Antonete ne vide dalje od svoje kuhinje.

I nisu oni jedini. Koliko puta su samo građani slušali slične ovakve poruke od političkih funkcionera od konstantnog rasta privrede, ekonomskog napretka, do prosperiteta i smanjenja nezaposlenosti. I kao po nekom ustaljenom scenariju iz godine u godinu čuju se obećanja da će one sljedeće život biti još bolji.

Doduše, nisu ništa slagali. Život jeste bolji, samo je pitanje kome i gdje?