Svijet

Svake nedjelje treba da JEDETE ČOKOLADU: Savjet stručnjaka za poboljšanje kognitivne sposobnosti

Naučnici vjeruju da bi redovno uzimanje kakao flavanoida moglo da bude jedan od nekoliko činilaca koji objašnjavaju kognitivne dobrobiti koje pruža čokolada.

Svake nedjelje treba da JEDETE ČOKOLADU: Savjet stručnjaka za poboljšanje kognitivne sposobnosti
FOTO: MY SWEET MUNDO/YOUTUBE SCREENSHOT

Ukoliko konzumirate barem jednom nedeljno čokoladu, vaše kognitivne sposobnosti biće daleko bolje od ljudi koji neredovno i izuzetno rijetko konzumiraju ovaj slatkiš. Ovo su rezultati posljednje studije koju su sproveli naučnici sa Univerziteta u Majnu, Univerziteta Južne Australije i Luksemburškog instituta za zdravlje, prenosi Krstarica.

U studiji, objavljenoj u časopisu Appetite, učestvovalo je 968 ljudis starosne dobi od 23 do 98 godina. Naime, naučnici vjeruju da bi redovno uzimanje kakao flavanoida moglo biti jedan od nekoliko činilaca koji objašnjavaju kognitivne dobrobiti koje pruža čokolada.

Rizici od povišenog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2 niži su kod onih koji redovno konzumiraju čokoladu, za razliku od onih koji uzmu veću količinu ovog slatkiša u dugim vremenskim periodima.

Naučnici sa studije su zaključili da će buduća istraživanja dati dalje uvide u povezanost čokolade bogate kakao flavanoidima i neuropsihološkog zdravlja i mehanizme koji ih povezuju, prenosi Blic.

Oni smatraju da će u budućim studijama biti važno istražiti optimalne količine za kratke i dugoročnije učinke.

Prihvati notifikacije