Biznis

Sve će biti teže naći posao: Američka banka digla kamate, slamka spasa sve tanja

Fed najavljuje da neće stati na ovom i da će ove godine dići kamate i na 4,4%. Prvi čovjek centralne banke najavio oštrije uslove na tržištu rada

Sve će biti teže naći posao: Američka banka digla kamate, slamka spasa sve tanja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Američka centralna banka (Fed) objavila je da podiže za 3,25% svoju referentnu kamatnu stopu.

Fed očekuje da će biti potrebna dodatna povećanja zbog i dalje visoke inflacije koja se teško savladava.

To je Fedovo treće uzastopno povećanje referentne kamate, a kamata se sada nalazi u rasponu od tri i 3,25 procenta, dok se očekuje da će inflacija biti 5,4 odsto. Do sada s prognoziralo da će biti 5,2 odsto.

Fed takođe očekuje da će SAD imati gotovo nulti rast u 2022. godine (plus 0,2 odsto), a u junu je centralna banka predvidjala rast od 1,7 odsto.

A kakav uticaj ima dinamika povećanja kamatnih stopa od strane Feda i ECB na ostala tržišta pa i Srbije, čitajte u našoj analizi.

“Tržište rada će morati da se pogorša ako pad inflacije”

Predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao je da Fed ostaje posvećen smanjenju inflacije na zdravih 2 odsto godišnjeg rasta. Ali, kao što je Pauel ranije rekao, biće bolno stići tamo.

– Da bismo to postigli, moraćemo posebno da uradimo dve stvari: … period rasta ispod trenda i ublažavanje uslova na tržištu rada da bismo podstakli bolju ravnotežu – rekao je Pauel.

Fed očekuje da će američka ekonomija ove godine skoro stati, a da će stopa nezaposlenosti do tada porasti za jedan procentni poen.

Akcije su nestabilne, tržišta čekaju reakciju

Dionice su bile svuda u svijetu naizmjenično između dobitaka i gubitaka nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel nastavio da govori o potrebi borbe protiv inflacije.

Pročitajte još

Dau džons, koji je pao ubrzo nakon što je objavljeno najnovije povećanje kamatne stope, skočio je na početku Pauelove konferencije za štampu, ali je ostao ravnomjeran sa manje od sat vremena do završnog zvona. S&P 500 je porastao za oko 0,4%, a Nasdak za 0,6%.

Investitori se već pripremaju za još jedno veliko povećanje kamatnih stopa u novembru. Fjučersi federalnih fondova koji se kotiraju na CME imaju više od 70% šanse za povećanje stope za još tri četvrtine procentnih poena 2. novembra.

To bi bilo četvrto uzastopno povećanje te veličine i dovelo bi stope do raspona od 3,75% do 4%, prenosi Telegraf.

Prihvati notifikacije