Hronika

"SVE JE MALTRETIRAO" Komšije su se plašile Slavka i niko se nije usudio da izađe DOK JE UBIJAO TASTA

Slavko Plavšić (30) iz Kovilja koji je ubio bivšeg tasta Josipa Baranja (61) priveden je juče u novosadsko Više javno tužilaštvo, a nakon toga i kod sudije za predhodni postupak Višeg suda u Novom Sadu koji mu je odredio pritvor do 30 dana. Branio se ćutanjem.

"SVE JE MALTRETIRAO" Komšije su se plašile Slavka i niko se nije usudio da izađe DOK JE UBIJAO TASTA
Foto: RAS Srbija

Pritvor mu je određen da ne bi na slobodi uticao na svjedoke ili još gore ponovio krivično djelo te zbog uznemiravanja javnosti. Poznato je da je Plavšić zapravo u noći između četvrtka i petka u Proleterskoj ulici tražio svoju bivšu ženu Anitu Baranj (34), ali ona tada nije bila kući, te je sticajem okolnosti napao bivšeg tasta. Navodno je želio da vidi svog jednogodišnjeg sina koga ima zajedno sa Anitom. Kada je vidio Josipa napao ga je i na smrt pretukao, udarajući ga po glavi i tijelu dok ga nije usmrtio, piše Blic.

Slavko je užasan čovjek, maltretirao je cijelu ulicu, mogu da zamislim samo kako je bilo njima u kući. Uvijek je galamio i svađao se. Mnogi su čuli da se nešto dešava, bilo je vike, ali niko nije smio da izađe, ljudi se boje za svoj život – rekao je jedan od komšija iz ove ulice.

Kako saznajemo iz suda, Plavšić se branio ćutanjem i nije iznosio odbranu. Isti dan organizovana je i sahrana ubijenog Josipa u Sremskim Karlovcima gdje je proveo većinu svog života prije nego što se preselio u Kovilj.

Podsjetimo, Plavšić je došao pred kuću Baranja u vidno alkoholisanom stanju, tražeći svoju bivšu ženu Antitu koja je tu noć radila treću smjenu u pečenjari i nije je bilo. Da provjeri šta se to dešava napolju i ko to želi da uđe u kuću u kasnu noć, izašao je Anitin otac sa kojim je živjela. U tom trenutku u kući je bilo Anitino troje djece iz prvog braka, sin iz braka sa Slavkom i njena majka Olivera.

– Vikao je da ga puste unutra, pa da izađu. Ujak je izašao da zaštiti našu porodicu i on ga je ubio. Tukao ga je i nogama i rukama po glavi i tijelu. Kada ga je srušio nastavio je da ga udara svuda, dok ga nije umlatio i ubio. Niko od komšija nije izašao da pokuša da spriječi zločin. U jednom trenutku prekinuo da udara ujku i od ujne je tražio cigaretu. Zamislite to? Kada je nije dobio, otišao je do kuće svojih roditelja po cigaretu pa se vratio i nastavio da udara ujku – ispričala je Josipova sestričina Tatjana.

Foto: RAS Srbija

Ubica je živio sa svojim roditeljima u istoj ulici gdje i familija Baranj, samo pedesetak metara udaljen od njih. Kako kaže Tatjana, njena sestra Anita i Slavko su bili u braku oko dvije godine.

On je bio agresivan i više puta ga je prijavljivala zbog nasilja u porodici. Zbog incidenta koji se dogodio krajem prošle godine, Slavku je izrečena zabrana prilaska u trajanju do 30 dana. Nakon što mu je istekla zabrana prilaska, nadležni mu nisu izrekli novu hitnu mjeru, a on je nastavio da uznemirava i zlostavlja Anitu i njenu porodicu. Suđenje za taj incident je zakazano za jun. Prije oko dvije godine Plavšić je nožem napao svog oca i rođenog brata, ali ga oni poslije nisu tužili.