Politika

Stranci (ne)svjesno RUŠE DOGOVOR u BiH: Svi propali projekti Međunarodne zajednice

Kada se podvuče crta pod gotovo dvije i po decenije patronata međunarodne zajednice u BiH stiče se utisak da je svaki važniji dogovor domaćih političara pod palicom stranaca završio debaklom.

Stranci (ne)svjesno RUŠE DOGOVOR u BiH: Svi propali projekti Međunarodne zajednice
FOTO: KLIX

Ustavna, pravosudna, ekonomska, a sada i izborna reforma u BiH vodi se pod budnim okom stranaca, ali krajnji rezultat je nula. Zbog toga se s razlogom postavlja pitanje da li stranci svojim „dobronamjernim“ savjetima domaćim političarima pomažu ili, pak, (ne)svjesno odmažu.

Mišljenja o tome u BiH su podijeljena, gdje jedni smatraju da su stranci u BiH još uvijek glavni, jer su domaći političari nesposobni i neodgovorni da vode državu. Drugi smatraju da bi se političari u BiH lakše dogovarali da im stranci često ne „zakuvavaju“ odnose.

Veći dio međunarodne zajednice se, nažalost, često miješa u unutrašnja pitanja BiH, što uzrokuje visok nivo nepovjerenja među političarima. Veoma često se međunarodni faktor nameće kao dominantan za odlučivanje na nivou BiH, što je loša praksa, jer smo svjedoci da nijedan od tih projekata nije na kraju prošao. Neophodno je razvijati unutrašnje kapacitete s ciljem razvoja povjerenja, a ne nikako da dio stranaca, zajedno sa jednom od strana u BiH, najčešće bošnjačkom, priprema određena rješenja i onda traže aktivnu participaciju druga dva naroda. To je pogrešna formula, gdje je krajnji rezultat nula – smatra šef poslaničkog kluba SNSD u parlamentu BiH Staša Košarac.

Nesuglasice

Posebno je, dodaje, problematično, učešće stranaca u radu institucija u BiH, poput Ustavnog suda BiH, gdje se, takođe, donose diskutabilne odluke, koje često izazivaju političke nesuglasice u BiH.

– Vjerujem i da je prilikom implementacije rezultata izbora iz 2014. godine međunarodna zajednica kasnije shvatila da je njihovo uplitanje u taj proces dalo nulu. Oni su od izbornih gubitnika u entitetima pravili izborne pobednike na nivou BiH, zbog čega zajedničke institucije u ove četiri godine nisu gotovo ništa uradile – ističe Košarac.

Lutanje

Predsjednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić, međutim, smatra da su zbog nedogovornosti političara, BiH i dalje potrebni medijatori, o čijoj odgovornosti bi se, svakako moglo diskutovati. Međutim, kada imate potpuno suprotsavljane političke interese unutar BiH, onda je, po Šehićevom mišljenju, medijacija jedan od najboljih načina da se neke stvari pokušaju dogovoriti.

– Mi lutamo u svim reformskim procesima, jer unutar BiH ne postoji istinska volja da se oni i dese. Svi su, recimo svjesni da je Ustav BiH diskriminatorski. Međutim, kada imate političku neodgovornost, onda imate i činjenicu da se odluke Ustavnog suda ne poštuju, što za posljedicu ima nedostatak vladavine prava. Imam osjećaj da mnogima u BiH upravo ovakva situacija i odgovara – ističe Šehić.

FOTO: Srna
FOTO: Srna

Odgovornost

On, kao i član ekspertske grupe koja je radila na reformi Ustava Federacije BiH, a koja je, takođe, prošla neslavno, odgovornost prebacuje na domaći teren.

– Mi smo naporavili prijedlog novog Ustava Federacije i to je ušlo u parlamentarnu proceduru 2014. godine, gdje nije prošlo. Mnoge stvari koje se sada dešavaju u FBiH ne bi se dešavale da je to usvojeno, a prije svega mislim na česte blokade institucija. Mi smo predložili rješenja na osnovu kojih bi Federacija funkcionisala. Međutim, niko ne želi da uđe u istinske promjene da bi se obezbijedila istinska ravnopravnost sva tri naroda i građana u državi i na čitavoj njenoj teritoriji – zaključuje Šehić.

Bezuspješna posredovanja stranaca:

  • Pregovori u Butmiru o ustavnim promjenama (sedam političkih stranaka uz posredovanje američkih i evropskih diplomata)
  • Ustavna reforma Federacije BiH (domaća ekspertska grupa uz posredstvo SAD)
  • Britansko-njemačka inicijativa (ekonomske reforme i vladavina prava)
  • Izborni zakon BiH (pregovori političkih stranaka iz Federacije BiH uz posredovanje EU i SAD)
  • Izmjene zakona o VSTS (posredovanje EU)
  • Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH (ministri pravde u BiH uz posredstvo EU)
  • Izbori u Mostaru (pregovori stranaka iz Federacije BiH uz posredstvo OHR)
  • Rješavanje pitanja „Sejdić-Finci“ (domaće političke stranke uz posredovanje EU)
  • Reforma Javnog RTV sistema (domaći političari uz posredovanje OHR)