Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

VLADA NAMJERAVA POKRENUTI REFORME “Stanje u visokom obrazovanju RS nije zadovoljavajuće”

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Stanje u visokom obrazovanju RS nije zadovoljavajuće niti dobro i neophodno je sada pokrenuti reforme kako bismo do 2035. godine dobili sistem koji je konsolidovan i kvalitetan.

Poruka je to Vlade RS nakon tematske sjednice o stanju u visokom obrazovanju koja je nedavno završena u Banjaluci.

Na sjednici je resorni ministar Srđan Rajčević ministrima u Vladi predstavio rezultate istraživanja i analize koje je njegov tim proveo u prethodnih šest mjeseci.

– Sistem visokog obrazovanja karakteriše tromost, nefleksibilnost, neprilagođenost globalnim trendovima, nepostojanje saradnje sa privredom, nizak stepen naučne produktivnosti i na određeni način anahroni studijski programi. To je i osnovni zaključak koji je danas Vlada donijela – rekao je Rajčević, najavljujući reformu u ovoj oblasti.

U Vladi smatraju i da su problemi neadekvatna kontrola kvaliteta koja se manifestuje kroz rast nepotrebnih i zastarjelih studijskih programa i izbora za viša naučno-nastavna zvanja, zatim smanjen broj najboljih univerzitetskih nastavnika i istraživača, uz istovremeno povećanje administracije, pad broja i nepovoljna struktura upisanih studenata, finansijski neodrživo funkcionisanje javnih univerziteta i loši mehanizmi za osiguranje kvaliteta rada privatnih ustanova, te nepotpuna i neadekvatna primjena Bolonjske reforme.

Jedna od prvih konkretnih mjera Vlade RS biće donošenje novog zakona o visokom obrazovanju, koji bi trebalo da bude moderan i operativan, uz podizanje ulaganja u naučno-istraživački rad koje sada iznosi svega 0,17 odsto BDP-a. U fokusu će, ističe Rajčević, biti podizanje kvaliteta nastavnog procesa, kao i unapređenje naučno-istaživačkog rada.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Rajčević je ocijenio i da je cjelokupno društvo odgovorno što se došlo u situaciju da je stanje u visokom obrazovanju ovako loše.

-Ako sada ne krenemo u reformu, pitanje je da li ćemo imati priliku opet – ističe Rajčević.

Reforme će ići u tri faze, sa namjerom da se konsolidacija završi do 2022. godine, a dugoročna transformacija do 2035.

– Svjesni smo da je ovo proces koji ce nadživiti i ovu i buduću Vladu, ali neko mora pokrenuti procese do konačnog cilja potpune reforme i dovođenja visokog obrazovanja na nivo da svi imamo korist od toga. Naučno-istraživački rad je sada skoro pa neprimjetan na univerzitetima. Želimo i da ljudi koji se bave tim radom i njihovi projekti donesu neku konkretnu korist za RS i njenu privredu – poručio je premijer Radovan Višković nakon sjednice koja je trajala tri sata.

On je poručio da reforme nisu nikad lak i posao koji se radi preko noći i preko koljena, ali da visoko obrazovanje treba dovesti na nivo koji imaju mnoge evropske zemlje.

-Ovo je projekat Vlade i svi ministri su tu da se pokaže odlučnost da se ovo uradi. Svjesni smo da će biti prepreka i lobija i slično, ali smo i spremni da se suočimo sa tim – poručio je Višković.

Najavio je i da će uskoro biti još tematskih sjednica Vlade na kojima će se govoriti o pitanjima od interesa za RS i bolji život stanovništva, ali nije precizirao o kojim je temama riječ.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO