Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SVIJET NA NOGAMA Na pomolu još jedna recesija, a evo ko je PRVI NA UDARU

Biznis
Autor:

Foto: MUP Republike Srbije/Tanjug AP

Ekonomija Italije potonula je za 0,3 odsto u posljednjem kvartalu 2019. godine, što je najveći pad zabilježen u posljednjih šest godina. Veliki broj ekonomista vjeruje da je zemlja bila na ivici recesije i prije izbijanja korona virusa koji ju je dodatno oslabio.

Usljed svetske finansijske krize 2008. godine, BDP Italije se smanjio za devet odsto i od tada ima poteškoće na ekonomskom polju, prenosi B92.

Lorenco Kodonjo, bivši glavni ekonomista italijanskog trezora, predviđa pad BDP između 0,5 i jednog procenata u prvom tromjesečju, čime bi Italija mogla da uđe u četvrtu recesiju od 2008. godine.

– Prvi uticaj odraziće se na turizam i maloprodaju, jer će ljudi ostajati kod kuće i otkazivati hotelske rezervacije – kaže i dodaje da će kasniji uticaj još snažnije pogoditi kompanije kroz poremećaje u lancima snabdijevanja.

Laura Kasteli, zamjenik ministra finansija, rekla je da bi EU trebalo da bude spremna da ponudi finansijsku pomoć Italiji ukoliko ona bude značajno oslabljena virusom korona.

Škole, univerziteti, sportski događaji, kao i posljednji dani karnevala u Veneciji su otkazani, a velikom broju radnika je naloženo da ostanu kod kuće kako bi pomogli u zaustavljanju širenja virusa.

– Postoje sredstva koje bi Evropska unija mogla da nam pruži, a koja su povezana sa događajima koji bi mogli značajno da utiču na BDP zemlje – rekla je Kasteli.

– Nadamo se da nam neće biti potrebna pomoć, ali ovo je situacija u kojoj EU mora da djeluje ukoliko bude neophodno – zaključila je.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO