Digitalna Srpska

SVJEDOČENJA O CENZURI Direktori Fejsbuka i Tvitera ponovo pred Senatom

Izvršni direktori kompanija Fejsbuk i Tviter, Mark Zakerberg i Džek Dorsi, dobrovoljno su se saglasili da prisustvuju saslušanju u Senatu, koje je zakazano za 17. novembar.

SVJEDOČENJA O CENZURI Direktori Fejsbuka i Tvitera ponovo pred Senatom
FOTO: GRAEME JENNINGS/ EPA

Prema najavi komiteta, velikani društvenih mreža biće tu da svjedoče o svojim platformama, cenzuri i suzbijanju članaka Njujork Posta.

Ove vijesti dolaze dan nakon što su republikanski senatori glasali za sudski poziv ovim direktorima, kako bi mogli odgovoriti na optužbe za cenzuru.

Sredinom oktobra, platforme društvenih mreža preuzele su mjere kako bi ograničile širenje priča Njujork Posta, koja je tvrdila da je dobijala nezgodne mejlove sa laptopa sina Džoa Bajdena. Autentičnost mejlova je potvrđena, ali su društvene mreže ipak odlučile da blokiraju ovakav sadržaj, čime je on postao praktično nevidljiv širim grupama korisnika.

Pročitajte još

Fejsbuk je u tim trenucima cenzure objavio da smanjuje distribuciju samog sadržaja, sve dok je nisu pregledali partneri kompanije, koji provjeravaju istinitost činjenica.

Portparol je objasnio da je sve dio standardnog procesa za smanjenje širenje dezinformacija. U međuvremenu, Tviter je u potpunosti blokirao dijeljenje URL sa ovim sadržajem, pozivajući se na svoje postojeće smjernice oko hakovanih materijala, navodi PC Press.

Koraci koje su platforme preduzele su iznova iznjedrile optužbe da imaju antikonzervativnu političku pristrasnost. Kao rezultat reakcije, Tviter je morao da ažurira svoju politiku korišćenja, kao i da deblokira vezu ka sadržaju Njujork Posta.