Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“SVJESNO KRŠE ZAKON” Milan Petković prozvao službenike Ministarstva saobraćaja i veza RS

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Milan Petković

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković tvrdi da službenici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske svjesno krše Zakon o upravnom postupku, jer zabranjuju rad pojedinim privrednim društvima, a da im istovremeno ne daju mogućnost da se žale na tu njihovu odluku.

Petković je u izjavi za Srpskainfo kazao da ima saznanja da službenici navedenog ministarstva prilikom tehničke kontrole pojedinih privrednih subjekata, nakon što utvrde određene nepravilnosti, isključe ga sa informacionog sistema i onemoguće mu rad u narednih 7 dana.

– Službenik, naprimjer, utvrdi da neko ne radi u skladu sa zakonom, a često to bude da nemaju dva kontrolora na radnom mjestu ili da neki valjci nisu ispravni i slično. Sačini zapisnik, konstatuje da postoje nedostaci u radu i isključuje to lice na 7 dana sa informacionog sistema. Potom ga obavijesti mejlom da mu je isključen informacioni sistem i onemogućen rad u sljedećih 7 dana – ističe Petković.

Dodaje da se pri tome ne ostavlja mogućnost „kažnjenom“ privrednom subjektu da uloži prigovor, žalbu ili na bilo koji drugi način da zaštiti svoje pravo i dokaže da je možda službenik ministarstva pogriješio.

– Ovdje se faktički nekome oduzima pravo koje ima stečeno, a da mu se ne da mogućnost da uloži žalbu, prigovor, tužbu ili bilo šta. U zakonu jasno stoji da državni službenik koji obavlja neku redovnu dužnost, ako odlučuje o nečijem pravu, mora donijeti upravni akt. Dakle, on mora donijeti rješenje i dati mogućnost žalbe – ističe Petković.

Prema njegovim riječima, očito je da službenici ministarstva krše Zakon o upravnom postupku, jer ograničavaju nekoga u nekom pravu, a ne donose upravni akt.

Petković ističe da čak i sud kada donese neku odluku ostavi mogućnost da druga strana uloži žalbu, dok kod Ministarstva saobraćaja i veza to ne dozvoljavaju.

– Zabrane nekome rad i nikom ništa. To je nelegalni reket koji vrše službenici tog ministarstva – tvrdi Petković.

On je ovaj problem juče iznio i pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, tražeći od ministra Neđe Trninića da mu odgovori da li zna za navedene postupke svojih službenika.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Trninić je kratko potvrdio da je upoznat s radom svojih službenika, ali da u tome ne vidi ništa sporno.

– Tačno je da ministarstvo ima mogućnost isključivanja sa informacionog sistema maksimalno 7 dana – kazao je Trninić u parlamentu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO