Politika

"ANTI - TEGELTIJA ZAKON" Demokratska fronta predlaže reformu VSTS BiH

Demokratska fronta u toku sljedeće sedmice uputiće u parlamentarnu proceduru prijedlog novog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, koga su nazvali "anti - Tegeltija zakon".

"ANTI - TEGELTIJA ZAKON" Demokratska fronta predlaže reformu VSTS BiH
FOTO: SRNA
VSTS BiH

Brojne pravosudne afere i neuređenost pravosuđa generator su korupcije u BiH. Da bi se afere u pravosuđu spječile, mi u DF na osnovu Mišljenja Evropske komisije, koje poziva na isto, smatramo da je nužno promijeniti Zakon o VSTS – saopšteno je iz stranke.

Konkretno, pripremili su tri zakona koja bi divela do potpune reforme sadašnjeg VSTS: Zakon o visokom sudskom savjetu, Zakon o visokom tužilačkom savjetu i Zakon o Kancelariji disciplinskog tužioca.

Pročitajte još

– Formirala bi se tri potpuno nezavisna i samostalna organa BiH koja bi obezbjedila i garantovala nezavisnost i samostalnost tužilaštava i tužilaca, sudova i sudija, kao i disciplinskog tužioca koji više ne bi djelovao u sastavu VSTS, te koji bi imao svojstvo pravnog lica, a birao bi ga i razrješavao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH – kažu u partiji Željka Komšića.

DF se pridružuje pozivima Delegacije Evropske unije u BiH i Ambasade SAD u BiH, koji sugerišu predsjedniku VSTS Milanu Tegeltiji podnošenje ostavke “s obzirom da su brojne afere koje se vežu za njegovo djelovanje dovele do gubitka povjerenja građana u pravosuđe”.