Kolumne

Populizam ili realizam

Dugoočekivani zakon o ispitivanju porijekla imovine, zbog kojeg opozicija već deset godina “proziva” vlast, napokon bi ove godine trebao da ugleda svjetlost dana.

Populizam ili realizam
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Pozive opozicije da se navedeni zakon usvoji vlast je godinama nazivala populističkim, sve do prije nekoliko dana, kada su i sami rekli da je taj zakon, ipak, neophodan.

Očekivano, opozicija je njihov prijedlog uzela sa dozom opreza i upitala ko je sada populista!?

I zaista, nemoguće je ne postaviti takvo pitanje.

Šta se u stvari promijenilo, i kome treba zakon, a kome populizam?

Da li je opozicija svih ovih godina iskreno željela navedeni zakon ili su ga predlagali znajući da od njega nema ništa? Drugim riječima, da li im je služio za populizam i ubiranje poena kod građana.

Isto tako, da li vlast sada iskreno predlaže isti taj zakon u želji da se obračuna sa svim koji su bogatstvo stekli preko noći, pa makar to bili ljudi i iz njihovih vlastitih redova, ili će ovo biti tek puki populistički potez radi „mazanja“ očiju javnosti.

Pročitajte još

Otkud ovaj nagli preokret, zašto taj zakon sada?

U javnosti se pojavilo bezbroj teorija zavjera, a mnogi već izražavaju sumnju da će od zakona imati glavobolju samo oni koji se usprotive režimu.

I ne treba čuditi ova sumnja javnosti ako uzmemo u obzir da se već godinama priča o korupciji u javnim preduzećima, namještanjima tendera, javnih konkursa i slično, a kada tome dodamo i finansijske izvještaje javnih preduzeća iz kojih je vidljivo da su ih njihovi direktori doveli u višemilionske minuse, a da za to niko nikada nije odgovarao…

Kada smo zadnji put imali optužnicu zbog privrednog kriminala, a na kojoj se našao neki funkcioner? Kada je zadnji put neko smijenjen jer nije dobro radio svoj posao?

Ova i brojna druga slična pitanja već godinama se mogu čuti u javnosti i upravo ona daju prostora za sumnju da će i navedeni zakon proći isto.

Da se razumijemo, taj zakon je više nego potreban, ali da li će on da služi samo za obračun s neistomišljenicima ili će na provjeru doći svi, bez obzira na njihov trenutni položaj u društvu, ostaje da se vidi.

Na građanima je da sumnjaju, a na vlasti je da dokaže da nisu u pravu, i da zaista ozbiljno misle da se uhvate u koštac sa svima koji su bogatstvo stekli ili stiču na sumnjiv način.

Tek onda kada se svi jednako nađu na provjeri i kada isto tako svi budu kažnjavani, i vlast i opozicija će moći izaći u javnost i reći da je zakon ispunio svoju svrhu.

U suprotnom, bolje da ga i ne donose.

Prihvati notifikacije