Društvo

„TAKO STIMULIŠETE UROĐENI IMUNITET“ Dr Nestorović objasnio šta treba uzimati barem DVIJE NEDJELJE PRIJE VAKCINISANJA

Profesor dr Branimir Nestorović je ocijenio da upotreba probiotika prije vakcinacije protiv korona virusa može znatno pospješiti imunitet.

„TAKO STIMULIŠETE UROĐENI IMUNITET“ Dr Nestorović objasnio šta treba uzimati barem DVIJE NEDJELJE PRIJE VAKCINISANJA
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Naime, čuveni dječiji plumolog izjavio je da je probiotike poželjno uzimati najmanje dvije nedjelje prije vakcinacije kako bi bili djelotvorni i efikasni.

– Probiotici su stimulatori imuniteta, a to je pokazano za mnoge vakcine, ali moraju da se uzimaju bar dvije, tri nedjelje prije, kako bi pojačali imuni odgovor – izjavio je profesor.

Pročitajte još

On je takođe naveo da je nephodno uzimati ih nedjeljama prije primanja vakcine, a ne samo dan, dva prije, kao i nastaviti sa upotrebom i dvije nedjelje nakon vakcinacije.

– Probiotik pojačava reaktivnost tih ćelija i stimuliše takozvani urođeni imunitet. Mi se rađamo sa ogromnim repertoarom odbrane, skoro svega što je preživjela, recimo majka, baba, deda – kaže on.

Probiotici igraju važnu ulogu u razvoju i uspostavljanju crijevne mikroflore i podstiču sazrijevanje imunog sistema. Ovo pomaže da se postigne bolji vakcinalni odgovor i bolja odbranu od infekcija.

– Za mnoge vakcine postoje dokazi. Recimo, za MMR vakcinu bilo je puno istraživačkih radova, a upotreba probiotika u cilju pospJešivanja imunog odgovora opšte je poznata kao efikasna – zaključio je dr Nestorović.

Probiotik ne pruža zaštitu od neželjenih efekata vakcine, kako bi neko mogao da zaključi, zapravo probiotici su korisne bakterije koje žive u crijevima i djeluju na određene strukture, stimulišući sličnu funkciju kao što, primjera radi krajnici čine u zaštiti od infekcija, objasnio je doktor.

– Oni nespecifično stimulišu imuni odgovor ne samo ka jednom uzročniku nego stvarju opštu otpornost organizma. Ako postoji neko zapaljenje u organizmu, oni će težiti da ga vrate u balans, odnosno na početak. Sublimuju loš odgovor na infekciju, a pospješuju. Probiotske bakterije su isto što supementi za podizanje imuniteta, ne moraju biti apsorbovane već mogu djelovati iz unutrašnjosti creva i zato su neželjena dejstva minimalna – zaključio je profesor Nestorović.