Politika

"To je marioneta, treba da se povuče" Vukanović uputio oštre riječi Andriji Mandiću, a Igora Dodika nazvao prestolonasljednikom SNSD

Lider stranke Lista za pravdu i red Nebojša Vukanović, smatra da je BiH daleko od Evropske unije zbog političara koji vode zemlju skoro dvije decenije i više, a koji to istinski ne žele i ne mogu postići dogovor.

Nebojša Vukanović
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Takođe, naveo je kako ne očekuje da će tehničke izmjene Izbornog zakona biti usvojene jer to ne žele oni koji su “pokrali” izbore.

– Oni 18 godina vode pregovore sa EU, SNSD od 2006. Samo su tri godine prekida imali od 1998. godine u vlasti. Da su imali malo dobrih najmjera i da su željeli oni bi napravili pravnu državu, izgradili institucije, mi bismo usvojili evropske norme, bilo bi odgovornosti političara i ne bi bilo korupcije i onda bi nas svi rado primili u EU. Ne bi nam ljudi odlazili tamo. Što oni duže vladaju, mi smo dalje od EU. Svima je jasno da ovakvu zemlju koja je razorena korupcijom i kriminalnom i pod stalnim tenzijama ne želi niko u bilo kakvoj vrsti savezništva – rekao je Vukanović.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, ponovio je kako vlasti samo kupuju vrijeme jer ne žele uvođenje skenera niti poštene izbore.

– Nisam iznenađen što korumpirani političari imaju podršku čelnika međunarodne zajednice, imaju je proteklih 20 godina. Strancima je cilj da budemo ovakvi, da budemo kolonija u srcu Evrope, uzimaju nam najbolje kadrove u svim oblastima i da uzimaju radnika i majstora kojih ovdje ponestaje. Sramno je da smo kolonija kojom upravljaju stranci koji nemaju nikakvu odgovornost – rekao je Vukanović.

Dodika je optužio za “rasprodaju Republike Srpske”.

Pročitajte još

– Njima on takva treba, da bi nas rasprodao i sutra kada bi se promijenila vlast ne bi imali mehanizam da oporavimo zemlju. Iste priče ponavlja 15 godina, a izvršava sve što stranci traže od njega – dodao je.

Na pitanje da li je Kristijanu Šmitu, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, zamjerio što je povjerovao vladajućoj koaliciji da će usvojiti izmjene Izbornog zakona, Vukanović se počeo smijati.

– Kako vjerovati onima koji 20 godina ne mogu normalan iskorak da naprave i lažu narod… I onda vjerujete da će se dogovoriti za mjesec ili dva? To je bila priča za malu djecu – rekao je Vukanović.

Ponovio je kako je u kontrolnom brojanju u Srpskoj došlo do krađe izbora i da su to dokazali.

Optužio je Ambasadu SAD, EU i Šmita da imaju određenu vrstu dogovora s Dodikom, da su nazvali čelnike CIK i rekli im da kažu da taj odmak u rezultatima ne utiče na konačne i da potvrde da je Dodik predsjednik.

– Arnautović je najavio ujutro ponavljanje izbora, da su prepravljane brojke da bi na dan kada treba da se donese odluka, kada Dodik počine da prijeti, mijenja odluku i kaže 17.000. Pa smo imali Ivana Begića, pa nije on nego Bratić pa nije on nego Duraković. To je bila jedna lakrdija – istakao je.

Kazao je kako ne očekuje da će tehničke izmjene Izbornog zakona biti usvojene. Smatra da se bez toga vlast ne može promijeniti.

Dogovor sa SDS

Kada su u pitanju lokalni izbori u BiH, Vukanović je rekao, da je postignut dogovor sa SDS da podrže njegovog kandidata u Trebinju, Lazara Radana, za kojeg je ubijeđen da će upravo on biti pobjedik.

Kada je u pitanju prijedlog kandidata za Nevesinje, to će odlučiti na sastanku koji će biti održan uskoro.

Međutim, naglasio je da u mjestima gdje opozicione stranke imaju saradnju sa SNSD, ne mogu računati na podršku Liste za pravdu i red.

– Mi imamo principe – ništa s vlastima i nema izdaje. Dugo smo se borili i stekli ugled i popularnost te napravili rezultat koji niko nije očekivao. Išli smo bez para i infrastrukture, iskreno…- rekao je Vukanović.

Oštro je kritikovao Andriju Mandića, predsjednika Skupštine Crne Gore koji je, uprkos održanim protestima, jedini dočekao Dodika.

– To je marioneta i treba da se povuče. Dok god Andrija Mandić vodi Srbe, neće biti dobro Srbima u Crnoj Gori. Obojica slušaju bespokorno ono što dođe iz Beograda, oni su jedna vrsta koalicije – naveo je Vukanović.

Kazao je kako Igor Dodik, “prestolonasljednik SNSD, čime će se ova stranka pretvoriti u privatnu organizaciju porodice Dodik”, priznao učešće u kreiranju odbora stranke Pokret Evropa.

– Dodik ne utiče samo na izborne procese u RS, nego i u Srbiji i Crnoj Gori – naveo je Vukanović, piše N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije