Svijet

Tramp i sinovi proglašeni krivim: Godinama vršili prevare, obmanjivali banke i osiguravajuće kuće

Njujorški sudija proglasio je Donalda Trampa i njegove sinove odgovornima za prevaru, rekavši da su Trampovi davali lažne finansijske izveštaje otprilike deceniju.

Tramp i sinovi proglašeni krivim: Godinama vršili prevare, obmanjivali banke i osiguravajuće kuće
FOTO: JIM LO SCALZO / POOL/EPA

Sudija države Njujork donio je djelimičnu presudu po kratkom postupku njujorškom državnom tužiocu Leticiji Džejms u građanskom postupku protiv Donalda Trampa, piše Blic.

Sudija Artur F. Engoron utvrdio je da je Tramp godinama vršio prevaru dok je gradio svoje carstvo nekretnina i da su bivši predsjednik i njegova kompanija obmanjivali banke, osiguravajuće kuće i druge tako što su masovno precjenjivali njegovu imovinu i preuveličavali njegovu neto vrijednost na papirima korišćenim za sklapanje poslova i obezbjeđivanje finansiranja, prenosi AP

Osim pukog hvalisanja svojim bogatstvom, Tramp, njegova kompanija i ključni rukovodioci su više puta lagali o njima u njegovim godišnjim finansijskim izveštajima, ubirajući nagrade kao što su povoljni uslovi kredita i niže premije osiguranja, otkrio je Engoron.

Pročitajte još

– Ta taktika je prešla sve granice i prekršila zakon – naveo je sudija u svojoj presudi od utorka.

Odluka sudije Engorona prethodi suđenju koje je zakazano za ponedeljak. Džejms, demokrata, tužio je Trampa i njegove odrasle sinove prošle godine, navodeći široko rasprostranjenu prevaru povezanu sa Trampovom organizacijom i tražeći 250 miliona dolara i profesionalne sankcije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije