Biznis

Trgovac na malo u velikim problemima: Target bilježi pad dobiti za skoro 90 odsto

Targetovi problemi sa viškom zaliha smanjuju kvartalni profit.

Trgovac na malo u velikim problemima: Target bilježi pad dobiti za skoro 90 odsto
FOTO: CJ GUNTHER/EPA

Veliki trgovac na malo otkrio je zaradu u srijedu prije otvaranja tržišta, poboljšavajući prodaju na vrhu, ali je pao na krajnji profit za skoro 90 procenata zahvaljujući brzim promjenama potrošačkih obrazaca kupovine i mnoštvu neželjenih proizvoda. Rezultati su doveli do pada akcija Targeta za više od dva procenta u satima prije tržišta.

Kontinuirani problemi sa zalihama i povećana smanjenja tokom tromjesečnog perioda koji se završava 30. jula doveli su do pada profita kompanije za skoro 90 odsto na 183 miliona dolara, u odnosu na 1,8 milijardi dolara prije godinu dana. Zarada po akciji u drugom kvartalu pala je za više od 89 odsto na 0,39 dolara za svaku, u poređenju sa 3,65 dolara prije godinu dana.

Ipak, Brajan Kornel, predsjednik i glavni izvršni direktor Target Corpa rekao je u izjavi da je zadovoljan učinkom kompanije u posljednjem kvartalu.

– Targetnastavlja da raste promet i prodaju, istovremeno pružajući široko zasnovane dobitke u udelu jedinica u veoma izazovnom okruženju – rekao je on.

Pročitajte još

– Želim da se zahvalim našem timu na njihovom neumornom radu na ostvarenju ciljeva za smanjenje zaliha koje smo najavili u junu. Iako ove akcije inventara vrše značajan pritisak na našu kratkoročnu profitabilnost, uvjereni smo da je ovo bila ispravna dugoročna odluka u podršci našim gostima, našem timu i našem poslovanju. Gledajući unaprijed, tim je energičan i spreman da usluži naše goste u posljednjoj polovini godine, sa bezbjednim, čistim, neopterećenim iskustvom kupovine, ubjedljivom vrijednošću u svakoj kategoriji i svježim asortimanom koji će zadovoljiti želje i potrebe naših gostiju – rekao je.

Gornja linija, brojke su bile povoljnije. Ukupni prihodi za tromjesečni period bili su više od 26 milijardi dolara, u odnosu na 25,1 milijardu dolara prije godinu dana. Ukupna uporediva prodaja porasla je za 2,6 odsto u kvartalu, u odnosu na prethodnu godinu, dok je prodaja uporedivih prodavnica porasla za 1,3 odsto, uz kontinuiranu snagu u kategorijama hrane i pića, ljepote i osnovnih potrepština.

Digitalno uporediva prodaja porasla je za devet odsto, dok su usluge ispunjenja istog dana — uključujući BOPIS, drive-up i Shipt — porasle za skoro 11 odsto. Najveći dobici su bili u porastu, koji se povećao u srednjoj tinejdžerskoj dobi.

Prodavac je rekao da i dalje očekuje rast prihoda tokom čitave godine u rasponu od niske do sredine jednocifrene cifre, u poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima, i predviđa stopu operativne marže od oko šest odsto u zadnjoj polovini godine, na godišnjem nivou.

Kompanija sa sjedištem u Mineapolisu otkrila je svoju najnoviju kvartalnu zaradu samo dan nakon Valmarta, koji je takođe rekao da se bori sa viškom zaliha u nekim kategorijama — posebno u kući, elektronici i odjeći — ali je i dalje rasla i na vrhu i na kraju zahvaljujući dobicima u kategorija namirnica, prenosi Blic.

Target je kvartal završio sa više od 1,1 milijarde dolara u gotovini i gotovinskim ekvivalentima i 13,4 milijarde dolara dugoročnih dugova.

Prihvati notifikacije